Recepten

Tofu tripje naar China

Blokjes tofu in rode saus met groene snippers bosui

Hoe is het met je reislust? Heb je er zin in om de routine van alledag los te laten? Op spannende plekken nieuwe dingen te ontdekken? Ik vermoed van wel, zo in zomervakantietijd. Het is tijd om de benen te strekken en de schouders te ontspannen en geen betere manier daarvoor dan een tripje.

Ik hoop ieder geval dat je dat met me eens bent. Ik wil je namelijk graag vertellen over één van mijn favoriete gerechten en daarvoor moeten we op stap naar China. Nee, niet schrikken. Je hoeft geen ticket naar Beijing aan te schaffen, Mag wel, en is misschien zelfs een heel goed idee. Eén van mijn meest indrukwekkende reiservaringen tot nu toe was in ieder geval midden op Tiananmen Square staan en me realiseren “ik sta op het plein van de hemelse vrede. Ik sta op het PLEIN VAN DE HEMELSE VREDE.” Geen tank te zien (gelukkig) en toch rillingen over mijn rug. Ik raad het aan. Voor dit recept hoef je echter niet verder dan een Chinese winkel in Nederland.

Hoewel misschien niet zo spannend als een vlucht naar China, zal deze reis je ook geen akelige jet lag of, uhr, lege bankrekening opleveren. Noch hemelse dumplings of mysterieuze soep met tomaat en eierconfetti (wat ik op goed geluk aanwees op het geheel Chinese menu in een eethuisje zonder Engels-sprekers), trouwens. Wat je wel krijgt als je de uitdaging accepteert? Een kom heel lekkere ma po tofu. Pittig genoeg om de spinnenwebben in je hoofd weg te blazen. Funky op dezelfde manier dat truffel en Parmezaanse kaas dat zijn. Vreemd genoeg om je via je smaakpapillen te transporteren naar exotischer oorden en tegelijkertijd heerlijk geruststellend. Zullen de romige blokjes tofu iets mee te maken hebben. Hij is ook nog zo klaar en simpel, als je de trip naar de Chinese supermarkt eenmaal gehad hebt.

Snijplank met mes en bosui witte schaaltjes met zwarte rode en gele ingredienten
Klaar om te wokken

Ik schreef al eens dat ik dol ben op Amsterdamse toko Dun Yong, maar ook in Utrecht op de Amsterdamsestraatweg kon ik de ingrediënten zonder moeite vinden. Ik denk dat ze tot de basisuitrusting horen van iedereen die wel eens Sichuanees kookt en dat je op nog veel meer plekken kunt krijgen wat je nodig hebt. Anders zijn er online verschillende toko’s die de spullen hebben, maar dan mis je wel een spannend tripje. Wat je gaat verzamelen op je speurtocht:

Foto van potje chili bean paste

Sichuan chili bean paste. Gemaakt van gefermenteerde chilipeper en sojabonen en behoorlijk zout en pittig, maar niet zo pittig als de prachtige roodbruine kleur doet vermoeden die je tofu ervan krijgt.

 

 

Foto van preserved black beans

Preserved black beans. Lijken onbeperkt houdbaar en ruiken zo uit de verpakking niet erg aangenaam, maar eenmaal in de pan zorgen ze voor onweerstaanbare, funky hartigheid. Ik heb het ook weleens geprobeerd met zwarte bonensaus van Lee Kum Kee uit de supermarkt, maar dan mist er oempf.

 

 

Foto van Sichuan peper korrels

Sichuan peperkorrels. De eerste keer dat ik ma po tofu maakte werd ik halsoverkop verliefd op deze mooie, oudroze bolletjes die je mond eerder aangenaam laten tintelen dan schrikken van de hitte. Ze hebben een citrusachtig smaakje waardoor elke hap uitnodigt om er vooral nog één te nemen.

 

 

Daarnaast heb je tofu, lente-ui en gember nodig die je plaatselijke supermarkt vast heeft maar die je nog leuker koopt in de toko. Ik voel me in ieder geval helemaal wereldwijs als ik verse dingen koop bij Dun Yong en niet alleen een stel mysterieuze potjes.

Gelukt met de ingrediënten? Dan is het tijd om te koken. Zorg dat je alle ingrediënten afgemeten en voorbereid klaar hebt staan als je het fornuis aanzet. Als je je pan warm genoeg stookt, heb je namelijk geen tijd om tijdens het bakken nog andere dingen te doen. Hup, hup, hup in de pan gaat het allemaal en een minuut of tien later staat je ma po tofu klaar om je smaakpapillen mee op reis te nemen. Eet smakelijk, drukke mensen.

P.S.: Liever een wat mildere tofu? Probeer deze lekker zoutige, beetje nootachtige Koreaans gemarineerde tofu. Of maak een Buddha bowl met knapperige tofu.

Tafel met schaal tofu in het midden en schaal paksoi ernaast

Ma po tofu

Een recept uit Every Grain of Rice, Fuchsia Dunlop

Bereid al je ingrediënten voor

Snijd een blok tofu in blokjes van 2 cm, bestrooi ze met zout en overgiet ze met heet (maar niet kokend) water. Laat staan terwijl je de andere dingen voorbereidt. Snijd 2 lente-uitjes in schuine stukjes. Fuchsia zegt dat je alleen het groen moet gebruiken, ik vind het wit er ook lekker in.

Meet 2 ½ eetlepel sichuan chili bean paste af. Meet 1 eetlepel zwarte bonen en spoel ze af. Hak 2 tenen knoflook heel fijn (sssst, niet verder vertellen, maar ik gebruik hiervoor een knoflookpers) en doe ze in een kommetje met ongeveer even veel geraspte gember. Meet 100 ml water af. Meng 2 theelepels aardappelzetmeel (of maizena) met 2 eetlepels koud water. Maal ongeveer een kwart theelepel Sichuan peperkorrels (in de vijzel voor een arm work-out, of in een kruidenmolen).

Zet dan je vuur aan. Een wok op een echt hete wokbrander is ideaal, maar een zware koekenpan die je lekker warm stookt gaat ook. In dat laatste geval moet je wat voorzichtiger zijn met je pan echt heet laten worden, want hij koelt niet zomaar weer af. Giet een flinke scheut neutrale olie met hoog rookpunt in je pan, laat hem warm worden en doe de chili bean paste erbij. Bak tot je olie mooi rood is en heerlijk ruikt. Doe de zwarte bonen erbij en bak ze even mee. Bak daarna de knoflook en gember mee tot je ze ruikt. Laat de boel niet te heet worden- zacht sissen onttrekt het meeste smaak.

Schep de tofu met een schuimspaan uit het zoute water, schud overtollig water eraf en leg hem in de pan. Duw de tofu voorzichtig in de rondte zodat je hem mengt met de saus zonder de blokjes stuk te maken. Giet het water bij de tofu en meng weer voorzichtig. Breng het vocht aan de kook en laat alles een minuut of 5 pruttelen zodat de tofu de smaakjes op kan nemen. Strooi de stukjes lente-ui in de pan en duw ze in de saus. Roer je zetmeel-water papje even goed door en giet er dan een scheutje van in de pan. Roer tot je saus dikker wordt. Herhaal tot de vloeistof net aan de tofu blijft kleven (gebruik niet meer dan je  nodig hebt, anders wordt het plakkerig). Doe de tofu in een schaal en bestrooi met de Sichuan peper.

Als je er paksoi bij eet (en dat raad ik aan- hij tempert de hitte fijn), kun je je pan omspoelen en de in reepjes gesneden paksoi in nog wat olie bakken. Eerst het wit een minuut of twee, dan het groen nog even meebakken tot het slinkt. Dit is snel genoeg om de tofu niet koud te laten worden. Rijst is er ook lekker bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *