Update 3 (bucket list of klompenlijst)

Ijskoffie drinken
Met eigengezette cold brew kan ik best zonder Pret-a-manger

In dit jaar dat ik 40 word, doe ik mijn best om 60 avonturen af te strepen op mijn Klompenlijst-voor-één-jaar (one-year bucket list). En uiteraard schrijf ik over die avonturen. Lees hier de derde update over mijn vorderingen, waarin ik nog even lekker items afstreep voor ik weer aan het werk ga en me een hoedje schrik van wat boodschappen eigenlijk kosten.

Ohoh. Na vijf maanden ouderschapsverlof komt het werkende leven er weer aan…

Gelukkig heb ik nog even goed klompenlijst items afgestreept voor ik weer vier dagen per week op kantoor zit. De Kleine Vrouw (voorheen “de kleuter”, die op een andere naam stond nu ze in groep 3 zit) en ik aten een ijsje bij Van der Linde (item 60 op de lijst), met de echtgenoot zag ik The Lion King in de bioscoop (item 32) en ik begon aan item 8, een financieel plan voor de toekomst maken.

Waar gaat ons geld eigenlijk heen?

Mijn doel is namelijk om ooit, het liefst voordat ik gebruik mag maken van seniorenkorting, niet meer vijf kwartier enkele reis te forensen. Niet dat ik wil stoppen met werken, maar ik wil graag zelf bepalen waar en wanneer ik werk. Op een warm strand, idealiter. Maar ook mijn eigen eettafel vind ik al een stuk relaxter dan de spits in de sprinter tussen Utrecht en Hilversum.

Daarvoor heb ik een plan nodig, want onze rekeningen betalen zichzelf niet. Het Nibud vertelde mij dat inzicht in je huidige financiën één van de pijlers is van een gezond financieel leven. Dus daar ging ik, al onze bankrekeningen door om onze uitgaven op een rij te krijgen.

Dat was schrikken.

Voor ik de rekeningen stofkamde, had ik van de meeste categorieën een schatting gemaakt. Die schattingen klopten aardig, behalve op twee plekken. Jaren geleden heb ik eens gesnoeid in allerlei abonnementen en donaties die we deden. Sindsdien geven we aan een paar goede doelen, hebben we twee telefoonabonnementen en een internetabonnement en dat is het wel zo’n beetje. Dacht ik. En dacht ik fout. Online opslag, software, leuke bloggers, sportclubs. Allemaal krijgen ze maandelijks geld, net als nog een hele lijst gedreutel. Op zich zit er niets geks tussen, maar al die kleine bedragen per maand tellen op tot een hoger bedrag dan ik dacht.

Maar dat is nog niet alles…

En dan de boodschappen. Mensen, de boodschappen. Daar zat ik er gewoon echt een factor 2,5 naast. De kosten van de grote bups weekendboodschappen had ik best aardig in de gaten. Alleen dacht ik dat we daarnaast bijna niets uitgeven aan eten en kleine huishoudelijke zaken. Ha. Haha. HAHAHA. Het bleek het topje van de ijsberg. Vooral de horeca op het station en de drogist worden een stuk rijker van ons (mij…) dan ik dacht.

Daar ga ik wat aan doen. Want minder uitgeven = meer sparen voor de toekomst. En als we wennen aan een goedkoper leven, hoef ik ook minder geld binnen te halen vanaf mijn zonnige strand. Als eerstvolgende stap naar een financieel plan ga ik dus eens kijken hoeveel minder we uit kunnen geven. Nog even zonder drastische stappen, maar gewoon. Door mijn eigen koffie mee te nemen voor onderweg en wat vaker na te denken of ik die handige aanbieding van de drogist echt nodig heb. Ik ben benieuwd.

P.S.: Benieuwd naar de avonturen die ik al beleefde? Zoals zwemmen in een meer, een filmvoorstelling in de open lucht zien en een matcha latte drinken? Hier vind je de hele lijst, en leg ik uit waarom ik het een klompenlijst noem.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *