Vanille-extract maken (kost 2 minuten + wat geduld)

Zelfgemaakt vanille-extract
Vanille-extract op dag 1

Ik ruimde mijn voorraadkast op en ontdekte een ongeopend zakje met een vanillestokje. Jackpot! Daar ga ik namelijk vanille-extract van maken dat beter smaakt dan alles wat ik ooit in een winkel kocht. En ik vertel jou hoe je dat ook kunt doen.

Mijn voorraadkast is een schatkelder

Volle voorraadkast
Schatgraven geen probleem op deze voorraadplank

Hoeveel potten mayonaise heeft een mens nodig? Eén lijkt mij het minimum, voor slaatjes, dips en bij snacks. Misschien nog één, voor onverwachte frietvisite. Voor een huishouden lijkt me dat wel ongeveer voldoende. Maar mijn voorraadplank vertelt een ander verhaal.

Gisteren ontdekte ik in de voorraadkast VIER ongeopende potten. In de koelkast staat er ook nog één. Ik heb dus vijf potten mayonaise om mee te spelen. (Een heel lekker dipje maken, bijvoorbeeld.) Die potten staan daar niet in hun eentje. Er hangen ook kilo’s bloem, liters houdbare melk en vijf zakken met noten rond. Plus nog Een Heleboel Andere Dingen. De foto hierboven geeft ongeveer de toestand weer (en dat is nog maar de helft).

Gebruiken wat ik heb: de verspilling te lijf

Vanillestokje in vodka
Gemaakt van een opgegraven vanillestokje

Mijn doel is nu om te zorgen dat die voorraad weg is voor de zomervakantie. Als het zo warm blijft, loopt er straks anders nog iets weg. Het wordt nog best een uitdaging, alles op krijgen voor het grote ijsjes eten in de zon begint. (Ja, ik weet het. Dat doen we nu ook al. Maar nu moet de kleuter steeds eerst leerzame dingen met een schaar doen op school.) Ik heb er zin in en houd je de komende weken op de hoogte. En goede recepten met liters mayonaise zijn van harte welkom. Ik heb er al best een paar, maar meer is beter in deze. Drop ze in de comments!

Vanillestokjes + vodka = pure magie

Vanillestokje en vodka voor extract
Klaar voor de start

De eerste stap naar een lege voorraadplank: zelf vanille extract maken. Achter de zakken rijstbloem trok ik een verloren vanillestokje vandaan. Gekocht voor een recept dat ik uiteindelijk halveerde en daarna prompt vergeten. Tot nu. Prima timing, want ik heb ook bijna geen vanille-extract meer en wel een fles goedkope wodka. Die gaan dus samensmelten om al mijn baksels lekkerder te maken. Ah yeah.

Probeer het ook eens. Er zijn weinig activiteiten van twee minuten die zoveel plezier geven. (Okay, okay, nadat je eerst een paar weken geduld hebt geoefend terwijl de vodka en vanille aan elkaar wennen.)

Goed, dan ga ik nu even mayodip maken voor de borrel morgen.

Fijn weekend, vanille-extracteur.

P.S.: Gebruik je vanille-extract voor deze chocoladekoekjes en bedank me als je met een grote grijns zit na te genieten. Of doe een theelepeltje extract door deze havermoutpannenkoekjes en sla steil achterover van hoe fijn pannenkoekjes kunnen zijn.

Zelf vanille-extract maken in 3 stappen

Vanille extract dag 1
Nog wat geduld en dan is het heerlijk
  1. Stop een paar vanillestokjes in een goed schoon potje.

Een hoog en smal potje is het handigst, zodat de stokjes er in hun geheel in kunnen zonder dat je straks liters drank nodig hebt om het potje te vullen.

Snijd de stokjes over de lengte in , schraap de zaadjes eruit en doe die samen met de stokjes in het potje. Als je bakt met een heel vanillestokje, kun je dat ook gebruiken. Spoel het stokje schoon nadat het zijn werk heeft gedaan en stop het in het potje. Zelfs als het zijn zaadjes kwijt is, heeft het nog een hoop vanillesmaak om te geven.

Als ik nieuw vanille-extract maak, gebruik ik voor de zekerheid nieuwe stokjes. Als ik daarna een keer bak met vanille, stop ik het schoongespoelde, gebruikte stokje bij het extract om het extra oempf te geven.

  1. Giet zoveel goedkope vokda (of rum) over de vanillestokjes dat ze volledig onder staan.

Ik zie recepten heel precies doen over de verhouding stokjes en drank, maar ik doe altijd maar wat en dat werkt prima. Zelfgemaakt extract is zoveel lekkerder dan alles wat ik ooit kocht dat ik me geen zorgen maak over een wellicht net-niet-optimaal mengsel. (Nu niet proberen om een liter vodka smaak te geven met één vanillestokje. Ongeveer 50 ml drank per stokje is een goede hoeveelheid om op te mikken.)

  1. Heb minstens vier weken geduld.

Zet het potje in een donker kastje en wacht. De vanillesmaak moet in de vodka trekken en dat duurt even.  Na vier weken kun je het gaan gebruiken en in de weken daarna wordt het nog donkerder en lekkerder.

Als de vanillestokjes niet meer onder de vodka staan, kun je nieuwe vodka in het potje gieten. Even schudden en hup, je kunt weer bakken. Ik heb een stel stokjes drie jaar gebruikt, met steeds wat extra vodka. Nu werd de vanillesmaak minder en begin ik dus opnieuw met verse stokjes.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *