Venkel snijden (zo doe je dat makkelijk)

Schaal met dun gesneden venkel

Venkel snijden is een vrij simpel klusje. Maar als je het nog niet vaak gedaan hebt, lijkt de witte venkelknol snijden misschien wat intimiderend. Daarom praat ik je er stap voor stap doorheen. (Of kijk de video hieronder.)

Met andere woorden: dit is een artikel voor iedereen die zich afvraagt “hoe moet je venkel snijden?”

Stap 1: Venkel schoonmaken

Venkel schillen is niet nodig. Een mooie, verse knol hoef je alleen maar even af te spoelen en hij is klaar om gesneden te worden.

Mes dat flinterdun een lelijk plekje op een venkel wegsnijdt
Bruin plekje wordt dun weggesneden

Is jouw exemplaar al wat ouder, of heeft het een zwaar leven gehad, dan heeft het misschien wat bruine plekjes. Snijd die dun weg zodat je venkel er weer fris uitziet.

Stap 2: Groene buisjes wegsnijden

Groene buisjes van de venkel snijden

Aan de bovenkant van de venkelknol steken een aantal groene buisjes uit. Die snijd je eraf op het punt waar ze aan de knol vastzitten.

Je schijnt de buisjes te kunnen eten als je ze in dunne ringetjes snijdt. Ik heb het nooit geprobeerd (geen geduld voor). Maar ik hoor het graag in de reacties hieronder als jij dat wel doet.

Stap 3: De venkelknol halveren

Venkel halveren vanaf boven, over de breedte van de knol

Zowel voor salade als voor warme venkel is het handig om de groente te halveren voor je hem verder fijn snijdt. Dat doe je door je mes er aan de bovenkant in de breedte op te zetten en te snijden.

Stap 4 (als je salade gaat maken): hard hart verwijderen

Het hart ui de venkel snijden langs de randjes van het witte middenstuk
Dit is een ongebruikelijk groot hart

Als je de venkel rauw gaat gebruiken om salade te maken, moet je het witte hart onderin de knol verwijderen. Anders wordt het wel heel hard knagen.

Dat doe je door met de punt van je mes langs de randen van het hart naar beneden te snijden. Zo snijd je ook een beetje van de lekkere venkel weg, maar veel is het niet.

Ga je de venkel stoven, dan kun je bij het venkel schoonmaken en snijden het hart laten zitten. Door het verwarmen wordt het hart zacht genoeg om te kunnen eten.

Stap 5: de schoongemaakte venkel snijden

Wat je in deze stap precies doet, hangt af van je manier van venkel bereiden. Laten we beginnen met venkel snijden voor salade.

Venkel snijden voor salades

Mes dat haaks op de hoogte van een gehalveerde venkelknol dunne plakjes snijdt

Voor salades geldt dat heel dun gesneden venkel het lekkerst is. Ik zie online allemaal artistieke plaatjes van salades met hompen venkel. Staat leuk, maar daar is alles mee gezegd.

Hoe dunner de venkel, hoe minder hard je hoeft te kauwen. Dat is fijn voor je kaken, maar vooral voor de smaak. Bij dunne schijfjes venkel krijg je namelijk veel sneller die lekkere, anijsachtige venkelsmaak.

Doe dat dunne snijden met je mes haaks op de hoogte van de venkel. Zo snijd je de lange lijnen door die van boven naar beneden lopen op de knol. Dat maakt je salade een stuk minder vezelig.

Als je een mandoline hebt gaat het snijden van venkel voor salade nog sneller. Haal hem weer haaks op de lengterichting langs het mes van de mandoline. Zo heb je in een paar minuten een schaal vol prachtig dungesneden groente. (Proberen? Kookprofessionals snijden te zweren bij deze Japanse mandoline. Leuk cadeautje voor enthousiaste thuiskoks!)

Bovenaanzicht van een mandoline

Venkel snijden om te stoven of te koken

Twee parten venkel, gesneden in de hoogterichting zodat het harde hart de rokken aan elkaar houdt

Gestoofde of gekookte venkel snijd je wel in grove stukken. De warmte maakt de knol namelijk zacht en smakelijk voor je, daar hoeft je mes niet aan mee te werken.

Ik vind het mooi om de venkel in lange parten te snijden, van boven naar beneden. Het hart houdt de “rokken” van de venkel aan elkaar. Een beetje afhankelijk van de grootte van de venkel snijd ik elke helft in 4 of 5 parten.

En hoppa. Dat was het al. Je venkel is nu klaar om een frisse salade of geurige groente te worden. Eet smakelijk!

Schaal met dun gesneden venkel

Venkel snijden

Leer hoe je venkel schoonmaakt en snijdt, voor salades of om te stoven.
Totale tijd 7 minuten
Porties 1 knol
Keuken Nederlands

Keukenbenodigdheden

 • 1 scherp mes
 • 1 mandoline optioneel, voor als je extra snel en dun wilt snijden

Ingrediƫnten
  

 • 1 venkelknol

Aan de slag
 

 • Begin met je venkel schoonmaken. Verse, gave venkelknollen hoef je alleen even af te spoelen.
  Heeft je venkel bruine plekjes, snijd die dan dun weg.
 • Snijd daarna de groene "buisjes" aan de bovenkant van de venkel weg. Verwijder ze waar de buisjes overgaan in de witte bolling van de knol.
  Groene buisjes van de bovenkant van de venkel snijden
 • Halveer de venkel van boven naar beneden, met je mes in de breedte richting.
  Venkel in de breedte halveren vanaf de bovenkant
 • Als je de venkel gaat gebruiken voor salade, snijd je nu het hart weg uit de onderkant van de knol. Dat hart heeft ongeveer de vorm van een driekhoek. Volg je vorm met je mes om het weg te snijden. (Voor gekookte of gestoofde venkel kun je het hart laten zitten.)
  Het hart uit de venkel snijden langs de randen van het witte stuk
 • Voor salade is het lekker om de venkel in zo dun mogelijke reepjes te snijden. Doe dat haaks op de hoogte, met je mes dus weer in de breedterichting van de knol.
  Mes haaks op een venkelknol om dunne reepjes te snijden
 • Als je een mandoline hebt, is dit een goede groente om hem te gebruiken. Schaaf de venkel ook weer haaks op de hoogte over je mandoline.
 • Voor warme venkel snijd je juist in de lengterichting parten van de groente. Het hart houdt de "rokken" van de groente dan mooi bij elkaar.
  Venkel in de hoogterichting in parten gesneden
 • En klaar ben je!

Video

Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score