Venkel snijden (zo doe je dat makkelijk)
Venkel snijden is een vrij simpel klusje. Maar als je het nog niet vaak gedaan hebt, lijkt de witte venkelknol snijden misschien wat intimiderend. Daarom praat ik je er stap voor stap doorheen. (Of kijk de video hieronder.)
Met andere woorden: dit is een artikel voor iedereen die zich afvraagt “hoe moet je venkel snijden?”
Stap 1: Venkel schoonmaken
Venkel schillen is niet nodig. Een mooie, verse knol hoef je alleen maar even af te spoelen en hij is klaar om gesneden te worden.
Is jouw exemplaar al wat ouder, of heeft het een zwaar leven gehad, dan heeft het misschien wat bruine plekjes. Snijd die dun weg zodat je venkel er weer fris uitziet.
Stap 2: Groene buisjes wegsnijden
Aan de bovenkant van de venkelknol steken een aantal groene buisjes uit. Die snijd je eraf op het punt waar ze aan de knol vastzitten.
Je schijnt de buisjes te kunnen eten als je ze in dunne ringetjes snijdt. Ik heb het nooit geprobeerd (geen geduld voor). Maar ik hoor het graag in de reacties hieronder als jij dat wel doet.
Stap 3: De venkelknol halveren
Zowel voor salade als voor warme venkel is het handig om de groente te halveren voor je hem verder fijn snijdt. Dat doe je door je mes er aan de bovenkant in de breedte op te zetten en te snijden.
Stap 4 (als je salade gaat maken): hard hart verwijderen
Als je de venkel rauw gaat gebruiken om salade te maken, moet je het witte hart onderin de knol verwijderen. Anders wordt het wel heel hard knagen.
Dat doe je door met de punt van je mes langs de randen van het hart naar beneden te snijden. Zo snijd je ook een beetje van de lekkere venkel weg, maar veel is het niet.
Ga je de venkel stoven, dan kun je bij het venkel schoonmaken en snijden het hart laten zitten. Door het verwarmen wordt het hart zacht genoeg om te kunnen eten.
Stap 5: de schoongemaakte venkel snijden
Wat je in deze stap precies doet, hangt af van je manier van venkel bereiden. Laten we beginnen met venkel snijden voor salade.
Venkel snijden voor salades
Voor salades geldt dat heel dun gesneden venkel het lekkerst is. Ik zie online allemaal artistieke plaatjes van salades met hompen venkel. Staat leuk, maar daar is alles mee gezegd.
Hoe dunner de venkel, hoe minder hard je hoeft te kauwen. Dat is fijn voor je kaken, maar vooral voor de smaak. Bij dunne schijfjes venkel krijg je namelijk veel sneller die lekkere, anijsachtige venkelsmaak.
Doe dat dunne snijden met je mes haaks op de hoogte van de venkel. Zo snijd je de lange lijnen door die van boven naar beneden lopen op de knol. Dat maakt je salade een stuk minder vezelig.
Als je een mandoline hebt gaat het snijden van venkel voor salade nog sneller. Haal hem weer haaks op de lengterichting langs het mes van de mandoline. Zo heb je in een paar minuten een schaal vol prachtig dungesneden groente. (Proberen? Kookprofessionals snijden te zweren bij deze Japanse mandoline. Leuk cadeautje voor enthousiaste thuiskoks!)
Venkel snijden om te stoven of te koken
Gestoofde of gekookte venkel snijd je wel in grove stukken. De warmte maakt de knol namelijk zacht en smakelijk voor je, daar hoeft je mes niet aan mee te werken.
Ik vind het mooi om de venkel in lange parten te snijden, van boven naar beneden. Het hart houdt de “rokken” van de venkel aan elkaar. Een beetje afhankelijk van de grootte van de venkel snijd ik elke helft in 4 of 5 parten.
En hoppa. Dat was het al. Je venkel is nu klaar om een frisse salade of geurige groente te worden. Eet smakelijk!
Venkel snijden
Keukenbenodigdheden
- 1 scherp mes
- 1 mandoline optioneel, voor als je extra snel en dun wilt snijden
Ingrediƫnten
- 1 venkelknol
Aan de slag
- Begin met je venkel schoonmaken. Verse, gave venkelknollen hoef je alleen even af te spoelen. Heeft je venkel bruine plekjes, snijd die dan dun weg.
- Snijd daarna de groene "buisjes" aan de bovenkant van de venkel weg. Verwijder ze waar de buisjes overgaan in de witte bolling van de knol.
- Halveer de venkel van boven naar beneden, met je mes in de breedte richting.
- Als je de venkel gaat gebruiken voor salade, snijd je nu het hart weg uit de onderkant van de knol. Dat hart heeft ongeveer de vorm van een driekhoek. Volg je vorm met je mes om het weg te snijden. (Voor gekookte of gestoofde venkel kun je het hart laten zitten.)
- Voor salade is het lekker om de venkel in zo dun mogelijke reepjes te snijden. Doe dat haaks op de hoogte, met je mes dus weer in de breedterichting van de knol.
- Als je een mandoline hebt, is dit een goede groente om hem te gebruiken. Schaaf de venkel ook weer haaks op de hoogte over je mandoline.
- Voor warme venkel snijd je juist in de lengterichting parten van de groente. Het hart houdt de "rokken" van de groente dan mooi bij elkaar.
- En klaar ben je!