Venkelsalade

Saladeschaal met venkelsalade van dunne schijfjes venkel met dressing. In de schaal ligt ook een gehalveerde citroen, puur voor de sier.

Dit is venkelsalade op z’n best: fris citroenig van smaak, geurig en knapperig zonder dat je moeie kaken krijgt van al het kauwen. Ook niet vervelend: hij is heel makkelijk te maken.

Voor deze venkelsalade snijd je venkel in zo dun mogelijke reepjes. (Hulp nodig daarbij? Ik schreef een artikel over de makkelijkste manier om venkel te snijden.) Dan laat je hem een tijdje staan met zout en een geheim ingrediënt (nou ja, hieronder vertel ik je er alle over, dus zo geheim is het niet) om wat zachter te worden. En tot slot doe je er een scheutje van je lekkerste olijfolie over.

Bepaald overzichtelijk, nietwaar? En toch smaakt de salade alsof je een geïnspireerde chefkok bent, mogelijk met een Italiaanse oma om de beste keukengeheimen van af te kijken. (Of met De Zilveren Lepel in de kast. In dat klassieke kookboek over de Italiaanse keuken kwam ik deze salade voor het eerst tegen.)

Het geheim van het succes van deze salade: citroen

Dungesneden venkel met fingeraspte citroenschil erop

Deze venkelsalade leunt op twee grote smaken. De eerste is het groenterig- anijsachtige van de venkel. De tweede is citroen, hoewel de citrusvrucht eigenlijk twee keer smaak levert.

Eerst krijg je het scherpe zuur van citroensap. En vervolgens verzacht je de boel met de zoete, zonnige smaak van citroenrasp.

Samen leveren ze een licht-zoete, intens zomerse geur en smaak op die vrijwel onweerstaanbaar is. De salade smaakt ook alsof er dure, bijzondere ingrediënten in zitten, terwijl dat dus niet zo is.

Inkopen doen voor de lekkerste venkelsalade

Omdat er maar weinig ingrediënten in deze salade zitten, loont het de moeite om fijne spullen te kopen ervoor. Vooral de venkel verdient je aandacht.

Je bent namelijk op zoek naar een venkelknol die lekker stevig is en geen bruine plekjes heeft. Die zijn het sappigst en hebben de meest frisse anijssmaak.

Daarnaast wil ik zelf ook graag dat de citroen biologisch is. Ik vermoed dat het niet heel veel kwaad kan om af en toe eens een beetje geraspte schil te eten van een gewone citroen. En als ik deze salade wil maken en ik geen bio-citroen kan vinden, gebruik ik die ook. Maar als ik de keuze heb vind ik het een fijn idee om pesticiden en waslagen te ontwijken.

Oeh, en de olijfolie die je gebruikt maakt ook echt uit bij deze salade. Hij is best te eten als je de literfles milde olijfolie van het huismerk gebruikt. Maar hij gaat pas echt zingen als je olijfolie gebruikt die zijn eigen lekkere smaak meebrengt.

Zo maak je deze fijne venkelsalade

Begin met je venkel in zo dun mogelijke reepjes te snijden, dwars op de hoogterichting. Kijk, dit bedoel ik daarmee:

Mes haaks op een venkelknol om dunne reepjes te snijden

(Meer hulp nodig? Hier vind je al mijn tips voor het snijden van venkel.)

Doe de dunne reepjes in een kom en bestrooi ze met wat zout. Sprenkel er vervolgens het sap van een halve citroen overheen. Laat de venkel minstens een half uur staan om wat zachter te worden. Langer mag ook.

Als je klaar bent om de venkelsalade te eten, rasp je er de schil van een halve citroen over. (Ik gebruik daarvoor mijn geliefde Microplane rasp.)

Meng goed en giet er een scheutje lekker olijfolie over. Meng weer en proef. Wil je nog een beetje citroensap of zout erbij? Doe dat en meng weer. Herhaal tot je de salade onweerstaanbaar vindt.

Eet.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *