Verbeter de wereld, red een sperzieboon
Nou ja, of DE wereld er nou beter van wordt… Maar míjn wereld werd zeker beter toen ik gisteren op een modderige akker stond om sperziebonen te plukken. De akker was eind september te nat voor de oogstmachines. Inmiddels zouden de machines er waarschijnlijk weer op kunnen, maar nu verwerkt de fabriek geen biologische bonen meer. En in plaats van de bonen dan maar af te schrijven, nodigden Klaas Meine en Sandra de Olde uit Emmeloord mensen dus uit om ze zelf te komen plukken.
Dat betekent plantje uit de grond, bonen eraf ritsen en door naar de volgende. Nooit geweten hoe zo’n boon groeit en nu dus wel. Nog leuker: de peuter weet het ook. Zijn plukmethode was iets actiever dan mijn gemillimeter tussen de plantjes. Hij sjeesde de hele akker over om op willekeurige plekken opeens te hurken en heel voorzichtig één boontje van de plant te trekken. Met een hand in de lucht rende hij terug: “Kijk mama, een hele rechte!” En weg was ‘ie weer, op naar het volgende exemplaar dat recht genoeg was voor zijn strenge oog.
Tot hij de grote modderberg ontdekte op de kop van het land. Sperziebonen zijn leuk, je kleren een modderpakking geven nog veel leuker. Zeker als er op die berg twee meisjes met blonde paardenstaarten heel hard hun best doen om hun roze overalls volledig zwart te krijgen.
Officieel reden we dus naar Emmeloord om sperziebonen te redden van onceremonieel omgespit worden. En sperziebonen redden deden we; er staat een kilo of acht geduldig te wachten tot ze m’n vriezer in mogen. Maar stiekem was het vooral heel goed voor ons bleekneuzige randstedelingen. Ik heb me bijvoorbeeld ook nooit gerealiseerd dat je als boer moet zorgen dat je groente op tijd bij de fabriek is (voor 1 oktober, als je biologische sperziebonen kweekt) omdat hij anders omschakelt naar de volgende groente. Kan je groente de grond nog even niet uit? Dat is dan pech voor jou en je akkers vol prima voeding.
Je snapt het natuurlijk. De fabriek kan niet wachten tot het allerlaatste boontje z’n groeispurt netjes afrondt. Maar het zette me wel aan het denken over hoeveel verspilling er ingebakken zit in ons voedselsysteem. Ik weet nog niet precies wat ik moet met al die gedachten, maar één ding is duidelijk. Van de boontjes die wel in mijn keuken terecht komen ga ik er geen eentje verspillen.
Dussuh… is er iemand handig met sperziebonen afhalen? Er wachten nog wat boontjes op een ijzige redding.
P.S.: Ook plukken? Dat kan tot 26 oktober 2019. App met 06 290 31 740 voor details (adres enzo).
P.P.S.: En dan kun je deze Heel Lekkere lunch maken met je oogst: gebakken sperziebonen met Aziatische smaken. Als je verse boontjes gebruikt moet je ze een minuut of twee voorkoken voor je ze bakt, want de boontjes uit de diepvries in het recept zijn ook geblancheerd.