Warme tomatensoep voor de zomer
Midden in de zomer de oven hoog draaien om warme soep te maken lijkt misschien een slecht idee. Je keuken heeft de hitte niet nodig en koude, knoflookige gazpacho is zo goed dat alle andere tomatensoep rustig kan wachten tot oktober. Maar toch niet.
Dit is namelijk niet zomaar tomatensoep. Dit is Heel Lekkere tomatensoep. Verse tomaten vormen de basis en maken hem fris en fruitig. Hele takken koriander versterken dat nog eens. Kokosmelk zorgt voor romigheid maar laat de levendigheid in tact. Vissaus en gember geven een intrigerend tropisch randje. Geroosterde uien en een kleine beetje bruine suiker maken de soep subtiel zoet. Als je m pureert met de staafmixer, wordt ie net niet helemaal glad waardoor er nog iets te kauwen valt. Als ik dit schrijf kan ik de tomaten die op een hoger plan getild zijn bijna ruiken en ik krijg er acuut honger van. (Lunch is nog geen uur geleden.) Je wilt deze soep.
Maar ja, die oven dus in de zomerwarmte. Het spijt me. Misschien moet je dit maken op een grijze, druilerige zomerdag. Hoe fijn om een teleurstellend dagje zonder slippers en ijsjes te eindigen met een kom vrolijke soep. Is de kilheid nog ergens goed voor. Wellicht denk je “ha, ik bewaar dit recept gewoon tot oktober, scheelt een hoop ongemak”. Ik was je voor en voegde alle smaakmakers toe aan twee blikken tomaat om daar soep van te koken. Het was lekker. En toch stel ik voor dat je deze zomer de soep nog maakt. Het seizoen van écht lekkere, verse tomaten is namelijk in aantocht en met die prachtige rode jongens gaat deze soep van lekker naar echt speciaal.
De oven aanzetten is trouwens ook gelijk de grootste uitdaging bij het maken van de soep. Alle andere stappen zijn zo simpel dat er een hoop tijd overblijft voor heel stil zittend een ijsje likken. Of misschien met je voeten in een bak koud water een boekje lezen. Hoe dan ook, als je de hitte doorstaan hebt word je beloond met een pan soep groot genoeg om twee keer van te eten. En zeg nou zelf, zijn twéé heerlijke maaltijden niet genoeg reden om een uurtje extra hitte te doorstaan?
P.S.: Als je oven toch aanstaat, kun je dit simpele, heerlijke brood bakken voor bij de soep. Meer zin in een Aziatische maaltijd? Deze noedelsoep is heel fijn en heel makkelijk.
Cleopatra’s tomatensoep
Ingrediënten
- 1,5 kg rijpe tomaten
- 2 grote uien gepeld en in kwarten
- olijfolie
- zout
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels gember, geraspt
- bosje verse koriander blaadjes en steeltjes grof gehakt
- 300 ml tomatensap
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels vissaus
Aan de slag
Rooster de tomaten
- Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de tomaten (vel en al) en uien met een beetje olijfolie en zout ongeveer een half uur. Haal ze uit de oven als ze een bruin randje hebben.
Maak de soepbasis
- Bak ondertussen in een soeppan de knoflook, gember en gesneden koriander tot het heerlijk ruikt en de knoflook zacht is. Giet het tomatensap en de kokosmelk erbij en warm door. Leg een deksel op de pan, zet het vuur uit en laat de smaken intrekken.
Maak de soep af
- Doe de geroosterde tomaten en uien met eventueel vocht uit het bakblik in je soeppan. Doe er de basterdsuiker en vissaus bij. Breng alles aan de kook, zet het vuur zachter en laat met een deksel erop tien minuten zachtjes pruttelen. Zet vervolgens de staafmixer in de pan en laat hem draaien tot de soep min of meer glad is. Er zullen tomatenpitjes en kleine schilletjes ontsnappen aan je mixer, maar die geven je iets om lekker op te kauwen.
- De soep doorstaat invriezen glorieus, dus doe eventueel het deel dat niet op gaat in de vriezer voor van de winter.