Weekmenu

Week 19: Weekmenu voor een tussentijd

Blij poppetje voor week 19Begin mei is zo’n tussentijd. We laten april die-doet-wat-hij-wil achter ons, maar de warmte is nog niet erg betrouwbaar. De markt heeft weer Nederlandse aardbeien, maar ze kosten genoeg om het voorlopig te houden bij een schaaltje hier en daar. Al die vrije dagen geven een vakantiestemming, maar het werk gaat nog niet in de zomerstand.

Dit jaar is het gevoel van tussentijd voor mij extra sterk. Nog twee maanden werken en dan ben ik twee maanden vrij. Lang leve het ouderschapsverlof! Ik kijk er naar uit. Twee maanden geen wekker om 6.15, extra tijd om met de koters rond te hangen en op m’n gemak te koken ‘s avonds. Ik heb er zin in. Maar tijdens het uitkijken is het flink doorwerken. In het voorjaar maken we plannen voor na de zomer en zoeken we daar mensen bij, terwijl de gewone stroom van het werk ook doorgaat. En met zoveel korte werkweken door meivakantie, hemelvaart en pinksteren moet het allemaal in weinig tijd gepropt worden. Ik vind het prima- druk is beter dan te rustig- maar het maakt de aanstaande oase van vrije tijd wel een beetje onwerkelijk.

Ooit heb ik in een cursus antropologie geleerd dat het belangrijk is, zo’n tussentijd. In de overgangsfase (meestal van kind naar volwassene, maar hee, voor tijden van het jaar geldt het vast ook) sluiten we het ene af en maken we ons klaar voor het volgende. Dat veroorzaakt groeipijnen, maar die zijn makkelijker te dragen juist doordat de tussentijd er mag zijn. Het is jammer dat ik niet onbeperkt aardbeien kan eten, maar het is okay omdat we op weg zijn naar de zomer; zoiets. Hij moet trouwens niet te lang duren, zo’n overgangsfase, want van te veel afwachten en voorbereiden wordt niemand beter. (Weergoden, horen jullie dat?) Wat dan wel weer leuk is: de tussentijd wordt vaak afgesloten met een feestelijk ritueel. Ik denk aan scones met aardbeien en slagroom, of misschien een drie-gangen aspergelunch. Nog iets om veel zin in te hebben.

In het weekmenu voor komende week zie je de tussentijd ook terug. Er staan erwtjes op de planning, maar uit de vriezer. Asperges ontbreken uiteraard niet, maar het lijkt me ook nog een prima tijd voor romige pasta met prei. Vrijdag hoop ik op zon, want dan kunnen de geplande hamburgers op de barbecue. Het is voor veel mensen tenslotte een vrije dag, zo na hemelvaart, dus dan is er tijd om te wachten op smeulende kooltjes. En dan volgende week op naar echte warmte? Ik duim in ieder geval vast voor een korte tussentijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *