Witte kool salade met munt (knapperig en fris)

Witte schaal met gesneden kool en veel muntreepjes op houten plank

Wat gebeurt er als je een grote bos munt door witte kool salade mengt? Dan krijg je een salade die onweerstaanbaar vrolijk smaakt, zeker als je er een spannende dressing met aziatische smaken door roert.

Gelijk door naar het recept? Klik hier.

Deze salade verdient liefde

Op lijstjes van sexy groentes zal je witte kool niet snel vinden. Zijn uiterlijk neigt naar degelijk en bovendien moet je even weten wat je met een rauwe kool moet. Gewoon je tanden erin levert weinig plezier op.

Gelukkig is witte kool bereiden helemaal niet moeilijk en oh, wat is het de moeite waard. Je kunt hem roerbakken, stoven, roosteren, allemaal met fijn resultaat. Maar je kunt ook de witte kool rauw eten en daar gaan we het vandaag over hebben. Witte kool salade is namelijk een knapperig, verfrissend goed idee. Ik zet even voor je op een rijtje waarom.

Je lijf wordt blij van witte kool

Schaal met gesneden witte kool met op de achtergrond een aangesneden kool en koolbladeren

Niet geheel verrassend is witte kool gezond. De kool barst van de de vitamine C, vitamine K en vezels (zegt Wikipedia). Hij doet ook nog iets cools, namelijk glucosinolaten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten. Beestjes kunnen niet tegen die stoffen, maar ze beschermen mensen juist tegen kankerverwekkende stoffen. Helemaal handig is dat de kool extra glucosinolaten aanmaakt als hij wordt aangevallen, bijvoorbeeld door jouw mes.

Witte kool snijden (hieronder vertel ik je hoe je dat snel doet) is dus ook voor je gezondheid nuttig. De aanmaak van de extra glucosinolaten kost even tijd, dus gesneden witte kool bewaren maakt hem extra gezond. Zet hem in de koelkast terwijl hij op je wacht, zodat er geen ongewenste zaken welig gaan tieren.

Witte kool salade is zo handig

Schaaltje bruine dressing op de voorgrond met schaal gesneden kool op de achtergrond

Witte kool is rauw vooral hard en een beetje scherp. Hij heeft dus wat hulp nodig om een fijne maaltijd te worden. Gelukkig kun je alle kanten op met witte kool gerechten. Roosteren of bakken maakt witte kool lichtzoet en een beetje nootachtig, bijvoorbeeld.

Met een een smaakvolle dressing slinger je witte kool juist in een frisse of romige richting. Een geraspte wortel in de kom en hop, witte kool salade met wortel is geboren. Een appel, nootjes of, zoals in het witte kool recept hieronder, een flinke hand kruiden, allemaal smaakt het in de witte kool salade. Handig, een groente die meebeweegt met je keukenfantasie.

Je kunt witte kool salade prima uren (of zelfs een dagje of twee) van te voren maken. Sterker nog, vaak is het handig om witte kool salade even te laten staan, zodat de kool wat zachter wordt van de dressing. Hoef je niet zo hard te kauwen. (Voeg in de witte kool salade hieronder de munt pas kort voor het eten toe. Gesneden munt wordt namelijk vrij snel zwart. Voor de smaak maakt dat niet uit, maar voor z’n uiterlijk wel.)

Witte kool salade is lekker- heel lekker

Bos verse munt op houten plank

Ja, ik zei “heel lekker”. Had je niet gedacht he, dat witte kool salade zo’n enthousiasme uit kon lokken. Ik in ieder geval niet, toen ik alleen nog coleslaw uit een emmertje kende. Soms is dat handig, maar “heel lekker” is anders. Zelfgemaakte witte kool salade, daarentegen, kan die beschrijving volledig verdienen. Op Slowfoody vond ik bijvoorbeeld deze romige coleslaw, die je naar eigen smaak aan kunt maken. Fijn bij vlees van de barbecue.

De witte kool salade met munt gaat een lichtere kant op. Hij is fris-zuur, funky van de vissaus (of sojasaus, als je dit witte kool recept vegetarisch wilt maken; de salade wordt dan wel een beetje goudbruin) en knapperig. Het geheime wapen van deze salade is de verse munt.

In plaat van garnering is de munt hier een echt ingrediënt. Daardoor barst de salade van de zoete geur van de groene blaadjes. Met elke hap word je vrolijker, ik voorspel het je. (En je portemonnee hoeft ook niet verdrietig te worden over het kopen van te veel supermarktbakjes met munt. Je kunt munt namelijk heel makkelijk zelf kweken.)

Spannende dressing

Schaaltje bruine dressing naast oranje maatlepel met op de achtergrond een halve limoen en twee flessen

Een flink deel van de heerlijkheid van dit recept met witte kool komt ook van de spetterende dressing. Limoensap en rijstazijn geven hem een frisse basis met een tropische tint. Het zuur helpt ook om de witte kool zachter te maken. Dat heeft geen uren nodig; als je de salade 30 minuten voor het eten aanmaakt, kauwt dat lekkerder. Je proeft de andere ingrediënten ook beter als de kool wat van zijn knapper kwijt is.

De zoutigheid en umami van aziatische vissaus vullen het zuur aan. Ik ga even eerlijk zijn: als je de rauwkost witte kool omschept met dressing ruik je dat je gefermenteerde visjes gebruikt. Wordt daar niet bang van. Als de salade even staat is de geur veel minder heftig. Eenmaal in je mond proef je alleen nog een verslavend spannende hartigheid.

Je temt de zure umami met wat suiker en olie, zodat je uiteindelijk een harmonieus mengsel hebt. In een kom met witte kool en veel verse munt zorgt ‘ie vervolgens voor een salade die spannend genoeg is om van door te eten en bescheiden genoeg om bij een heleboel dingen lekker te passen.

Snel witte kool snijden

Halve kool op zwarte keukenmandoline boven schaal met gesneden kool

Goed, voordat ik je aan de gang laat gaan met dit slaatje witte kool, moeten we het nog even over het snijden van de witte kool hebben. Dat moet namelijk zo dun mogelijk. (Nou ja, niets moet. Het is jouw keuken, dus jij bent de baas. Maar dunne sliertjes zijn hier wel heel lekker.)

Kool dun snijden lukt het makkelijkst als je mes groot en flink scherp is. Snijd dikke parten van de kool en snijd daar vervolgens zo dun mogelijke plakken van langs het snijvlak. (Dus niet haaks op de parten fliebers snijden. Dat is meer werk en moeilijker om dun te krijgen.)

Is je mes niet zo scherp, of je geduld niet zo groot, dan is een mandoline een aanrader. Mocht je ‘m niet kennen, een mandoline is een soort heel grote, heel scherpe kaasschaaf. Je laat parten kool langs het scherpe mes zoeven en krijgt zo in no time een berg dunne slierten. Ik heb een nogal uitgebreide mandoline met een set verwisselbare messen die ik nooit gebruik. Volgens mij kun je het best een basismandoline kopen met één mes en jezelf geld en kastruimte besparen. Het is wel handig om er één te kiezen die je op verschillende diktes in kunt stellen, omdat je niet voor alle groentes en gerechten even dik zult willen snijden.

Okay, dan weet je nu volgens mij alles dat nodig is om heel goede koude witte kool salade in elkaar te draaien. Laten we lekker witte kool klaarmaken. (Kent iemand Darkwing Duck en “laten we lekker link gaan doen” nog?)

P.S.: Deze witte kool salade en kleverige kipkluifjes zijn een heel goed paar. Of geef ‘m bij fijne, snelle saté en zie je gasten (of jezelf) stralen.

Vissaus over? Gebruik hem om zelf kimchi te maken of voor tofumarinade met Thaise smaken.

Recept witte kool salade met munt

Witte kool salade met munt

Dit is witte kool salade op z’n spannendst. Verse munt is een ingrediënt, geen garnering, en hij zorgt vanaf de eerste hap dat je heel vrolijk wordt van deze salade.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 grote porties
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

 • 1 eetelepel limoensap
 • 1 eetlepel rijstazijn of milde witte wijnazijn
 • 1 eetlepel aziatische vissaus of sojasaus voor vegetarische witte kool salade
 • ¾ theelepel suiker
 • 2 theelepels neutrale olie
 • 300 gram dun gesneden witte kool zie hierboven voor snijtips
 • Grote bos verse munt blaadjes ong 40 gram

Aan de slag
 

Maak de dressing

 • Meng het limoensap met de azijn en de vissaus. Doe de suiker erbij en roer tot hij opgelost is. Proef en voeg eventueel meer suiker toe. Meng de olie er goed door.

Meng de salade

 • Sprenkel de dressing over de reepjes witte kool en meng grondig. Laat de kool even staan zodat hij wat zachter kan worden. Dertig minuten is genoeg; tot 2 dagen van tevoren kan ook als dat handiger is.
 • Snijd als je klaar bent om te eten de muntblaadjes fijn en meng ze door de kool.
 • Eet.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Schaal met fijngesneden witte kool en een berg verse munt

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

One Comment

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score