Ga terug
pandancake snijden

Rachels pandancake recept

Tropisch van smaak, luchtig van structuur en spectaculair van uiterlijk; deze pandancake heeft het allemaal. En dan is hij ook nog eens makkelijk te maken.
5 van 3 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 30 minuten
Porties 1 flinke cake
Keuken indonesisch

Keukenbenodigdheden

  • Een bakvorm voor je cake. Neem een ruime, bijvoorbeeld een cakeblik van 30 cm lang of een springvorm met een doorsnede van 26 cm.

Ingrediënten
  

  • 4 eieren, dooier en eiwit gesplitst
  • 1 volle theelepel pandan pasta te koop bij de Indische toko
  • 135 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Flinke snuf zout

Aan de slag
 

Klop het eigeel een eiwit luchtig

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Zet een grote kom klaar. Maak de kom van je mixer goed vetvrij en doe de 4 eiwitten erin. (Of gebruik een grote, schone kom en je handmixer, natuurlijk.) Klop met de garde op medium snelheid tot er slappe pieken in het eiwit blijven staan.
  • Voeg een flinke lepel suiker toe en mix op hoge snelheid tot hij is opgenomen. Doe de volgende lepel suiker erbij en mix die ook weg. Ga zo door tot je alle suiker hebt toegevoegd. Laat de mixer daarna draaien tot de pieken stijf omhoog blijven staan als je de garde eruit trekt. (Rachel doet het in één van de foto’s hierboven voor.)
  • Schraap het stijfgeslagen eiwit in de grote kom die je hebt klaargezet. Doe het eigeel in de mixerkom (je hoeft hem niet af te wassen, je eigeel kan wel tegen een beetje eiwit). Klop met de garde op hoge stand de dooiers tot ze lichtgeel en wolkig zijn. Je denkt misschien dat dat na een minuutje ofzo al gebeurt, maar blijf kloppen. Na een paar minuten zie je dat de dooiers nog lichter en echt dik en luchtig worden.
  • Dan pas is het eigeel klaar voor de pandanpasta. Doe hem erbij en mix even goed tot het ei felgroen is.

Meng het ei en de bloem

  • Doe het luchtige eigeel bij het stijfgeslagen eiwit en schep het er met een spatel rustig maar zorgvuldig doorheen. Je wilt de twee kleuren ei goed mengen terwijl je zo weinig mogelijk lucht verliest. Zet het eimengsel even opzij.
  • Doe de bloem in een grote kom en meng het bakpoeder en zout er zorgvuldig doorheen. Schep een flinke lepel van het mengsel bij je eimengsel. Gebruik weer je spatel om de bloem door het ei te vouwen, tot hij net is opgenomen. Herhaal met de rest van de bloem, steeds in kleine porties en met zo weinig mogelijk roerbewegingen.

Bak de cake en laat hem afkoelen

  • Smeer de zijkanten van je bakvorm niet in met olie of boter. Smeer de onderkant wel zuinig in. Schep het beslag in de vorm. Vul hem voor niet meer dan ongeveer tweederde, want het beslag rijst behoorlijk. Gebruik eventueel een tweede, kleinere vorm voor de rest van het beslag. Strijk de bovenkant glad. Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en bak tot hij een diepbruine bovenkant heeft en een satéprikker die je in het midden steekt er droog weer uitkomt. Dit duurt ongeveer een half uur.
  • Zet twee bekers van gelijke hoogte klaar op je aanrecht. Haal de gare cake uit de oven en draai hem om. Laat het omgekeerde bakblik op z’n randjes balanceren tussen de bekers. Laat de cake zo omgekeerd helemaal afkoelen.
  • Je kunt de cake uit de vorm krijgen door er een beetje mee te wiebelen terwijl je zachtjes trekt. Mocht dat niet werken, pak dan een schone siliconen spatel en duw die voorzichtig tussen de cake en de bakvorm om hem los te maken. Als de zijkanten los zijn, zou het moeten lukken om de onderkant zachtjes wiebelend los te trekken.
  • Je kunt de cake de dag van tevoren maken. Sterker nog, ik vind hem het lekkerst op de dag nadat hij gebakken is.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.