Ga terug
Stapel chapati op wit bord met blauwe cirkels met curry op de achtergrond

Chapati

Maak zelf de lekkerste volkoren platbroodjes voor bij de Indiase maaltijd (of elke andere maaltijd waarbij warm brood lekker is).
5 van 1 stem
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 12 broodjes
Keuken Indiaas

Keukenbenodigdheden

  • deegroller

Ingrediënten
  

  • 200 gram volkoren meel
  • 200 gram witte bloem
  • ¾ theelepel zout
  • 250 ml warm water

Aan de slag
 

Maak het deeg

  • Meng het volkoren meel en de witte bloem met het zout. Roer het warme water erdoor tot je een samenhangende deegbal hebt. Het kan per merk bloem nogal uitmaken hoeveel water je moet toevoegen. Begin dus met wat minder dan 250 ml water en kijk na het mengen of je meer nodig hebt. Je mikt op deeg dat nog net een klein beetje plakt, maar makkelijk van je vingers te krijgen is.
  • Kneed het deeg door tot het soepel en elastisch is. Dat duurt zo een minuut of tien; zie het als keukenmeditatie. Of doe wat ik het liefst doe en besteed het werk uit aan je mengmachine.
  • Dek het geknede deeg af en laat het 20 minuten rusten. Langer mag ook, maar is niet nodig. Let wel op dat je je deeg niet zo lang laat staan dat het uitdroogt.

Chapati bakken

  • Verdeel het deeg in 12 balletjes. (Het deeg weegt ongeveer 600 gram, dus elk balletje zal ongeveer 50 gram zijn. Als je geen koters te eten geeft die met argusogen in de gaten houden wie het grootste broodje heeft, zou ik zeker niet gaan wegen. Gewoon bolletjes maken ter grootte van een flinke kastanje is prima.)
  • Zet een koekenpan met zware bodem op het fornuis; anti-aanbak kan, maar hoeft niet. Laat de pan goed heet worden. Rol ondertussen je eerste bolletje deeg met een deegroller uit tot een lapje van ongeveer een millimeter dik. (Dat klinkt dun, maar is flink dikker dan een blaadje papier.)
  • Leg het deeglapje zonder olie of boter in de hete koekenpan. Wacht even tot de bovenkant er droger uit begint te zien en draai de chapati dan om. Laat nog even bakken. Soms verschijnen er nu blazen of bolt de chapati zelfs helemaal op. Als je blazen hebt en graag wil dat je chapati helemaal opbolt, kun je op zo’n bult duwen om de hete lucht aan te moedigen zich een weg te banen door het nog samengeplakte deeg.
  • Draai de chapati om als de onderkant bruine vlekjes heeft en bak de tweede kant tot ook die bruine plekjes heeft en het deeg helemaal gaar is. Leg de gare chapati op een bord of plank en dek hem af met een schone theedoek om hem warm te houden.
  • Tijdens het bakken van de eerste chapati kun je de volgende vast uitrollen zodat je gelijk door kunt met bakken. Rol en bak tot al je deegballetjes als chapati onder de theedoek liggen. Eet ze dan zo snel mogelijk. Warme chapati zijn heel veel lekkerder dan afgekoelde exemplaren.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.