Ga terug
Onversierde amandelmeelkoekjes

Recept voor amandelmeel koekjes op z'n Chinees

Recept voor amandelkoekjes die licht, bros en boterig tussen je tanden verkruimelen. In China worden ze met nieuw jaar gegeten om geluk te brengen. Gebaseerd op een recept van Table for Two blog, met aanpassingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Porties 45 koekjes
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • 225 gram koude roomboter
  • 120 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 225 gram bloem
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 vel bakpapier
  • 1 losgeklopt ei optioneel
  • Smarties om te versieren of gebruik garneeramandelen

Aan de slag
 

Deeg mengen en laten rusten

  • Snijd de boter in blokjes en doe ze samen met het amandelmeel en zout in de kom van een mengmachine. Meng ze een paar minuten op lage snelheid met de deegdriehoek (dat ding dat niet de haak en niet de garde is). Met de handmixer kan natuurlijk ook, hoewel je dan wel even door moet zetten met die harde boter. Sowieso wordt het een beetje een klonterig mengsel.
  • Meng het ei en het vanille-extract door het mengsel, tot ze net zijn opgenomen.
  • Roer de bloem, suiker en baking soda door elkaar. Mix het bloemmengsel door het amandelmeelmengsel, tot het net is opgenomen. Stort de massa op een vel bakpapier, druk het in de vorm van een schijf en wikkel het papier er goed omheen. Leg de schijf minstens 2 uur in de koelkast (of laat hem daar tot de volgende dag liggen als dat beter uitkomt).

Koekjes vormen

  • Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Haal het koude deeg uit de koelkast en pak het uit. Leg het op een bord of plank en bekleed met het bakpapier een bakplaat.
  • Trek een stukje deeg ter grootte van een flinke knikker van het deeg en rol het tussen je handen tot een bolletje. Druk het bolletje op de bakplaat een beetje platter. Herhaal tot je bakplaat vol is. Leg de koekjes met een centimeter of tien tussenruimte op de bakplaat, want ze zakken behoorlijk uit.
  • Als je de koekjes in wilt kwasten met losgeklopt ei, doe dat dan nu. Ga na het kwasten of anders gelijk door naar de volgende stap: Leg op elk koekje een smartie (of amandel) en druk hem zachtjes aan.

Koekjes bakken

  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes ongeveer 15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Terwijl de eerste lading koekjes in de oven ligt, vorm je de rest van het deeg ook tot koekjes. Die kun je bakken als de eerste lading klaar is, of invriezen tussen laagjes bakpapier en een andere keer afbakken. (Bevroren koekjes moeten een paar minuten langer in de oven om mooi bruin te worden.)
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze vijf minuten afkoelen op de bakplaat. Haal daarna de plaat onder de koekjes vandaan en laat ze helemaal afkoelen.
  • Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.