Recept voor gebakken sperziebonen met smaken uit Azië. Wat een fijne manier om groente te lunchen. Gebaseerd op een recept van Dinner A Love Story. De hoeveelheden zijn makkelijk te vermenigvuldigen als je met meer mensen eet.
Kook een ei hard met smeuïge dooier (ik doe mijn maat M eieren in het water als het kookt en geef ze dan 7 minuten).
Laat een koekenpan met dikke bodem warm worden en giet er een beetje olie in. Je hebt niet veel nodig en verspreid de olie niet al te goed door de pan. Je wilt een klein plasje om de sjalotjes in te bakken.
Doe de sjalotsnippers in de pan en laat ze even sissen, tot ze net een beetje kleur krijgen. Spreid ze dan uit over de pan en doe de sperziebonen erbij. Hussel goed om en bak de boontjes terwijl je regelmatig nog een keer omschept. Ga door tot alle bonen goed warm zijn. Hoe lang dat duurt varieert per keer- het hangt o.a. af van de dikte van de bonen en of ze gebroken zijn. Meer dan een minuut of zes heeft het bij mij nog nooit geduurd en meestal korter.
Geef je bonen extra smaak
Giet een klein scheutje (ongeveer een zuinige theelepel) zoute sojasaus bij je bonen, hussel goed en draai het fornuis uit. Doe er een scheutje rijstazijn bij (ongeveer een theelepel) en een paar druppels sesamolie. Hussel goed. Schep op een bord en druppel er naar smaak wat sriracha over.
Je sperziebonen opdienen
Pel je hardgekookte ei en snijd het doormidden. Leg het ei op de gebakken sperziebonen. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.