Go Back
Peperkoekhuisjes schuin van voren

Peperkoekhuisje

Een huisje van geurige koek om keihard te versieren met icing en snoepjes. Gebaseerd op een recept van Simply Recipes.
Porties 3 eenpersoons huisjes (of 1 groot huis)
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 780 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 4 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen piment
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram roomboter
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 280 gram stroop
  • 1 eetlepel water
  • veel snoepjes om te versieren

voor de witte icing (suikerlijm)

  • 2 eiwitten
  • 340 gram poedersuiker

Aan de slag
 

Maak je deeg

  • Meng de bloem met het bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, piment en zout.
  • Snijd de boter in blokjes en klop hem met de basterdsuiker tot een lichtgeel, luchtig mengsel. Mix dan de twee hele eieren, de stroop en het water er zorgvuldig door.
  • Doe de helft van je bloemmengsel bij het botermengsel en mix tot ze goed glad gemengd zijn. Mix de tweede helft van de bloem er ook goed door. Je mikt op een vrij stevig, niet plakkerig deeg. Mix er eventueel nog een beetje extra bloem door.
  • Vorm het deeg tot bal en pak het in. Dat kan met plasticfolie, maar je kunt ook het bakpapier gebruiken waar je later op gaat bakken. Scheelt weer plastic. Duw de bal tot platte schijf en leg hem minstens twee uur in de koelkast.

Bak de bouwstenen van je peperkoekhuisje

  • Haal na de rusttijd het deeg uit de koelkast en laat het een minuut of tien op kamertemperatuur liggen om iets zachter te worden. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Verdeel het deeg in een aantal porties. Pak één portie en leg de rest even aan de kant. Rol het deegstuk op het bakpapier uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Strooi een beetje bloem over het deeg als het erg plakt. Snijd er vormen uit waar je straks je huis mee op gaat bouwen.
    Ik deed dat op een manier die ik heb afgekeken van mijn kleuter en zijn magnetische bouwstenen en sneed een berg vierkanten uit van 7,5 x 7,5 cm. Als je ook een kleuter met bouwstenen in de buurt hebt, kun je er één gebruiken om omheen te snijden. Anders is het misschien handig om een vierkant van karton te knippen en daar omheen te snijden zodat al je vierkanten even groot zijn. (Of je gaat aan de gang met een liniaal en je deeg, maar dan heb je meer geduld dan ik.)
    Met vier vierkanten bouw je de basis van een huis en als dak kun je daar twee vierkanten schuin op plakken. Voor een basic (maar heel schattig) huis heb je dus zes vierkanten nodig. Snijd er een paar extra per huis voor als er onderweg één of twee breken. Breken ze niet, dan kun je ze gebruiken als pad voor de deur of als proefexemplaar opeten. Maak je liever een ingewikkelder huis, dan kun je in het originele recept een mal downloaden.
  • Rol en snijd de porties deeg tot je zoveel vierkanten hebt als nodig. Eventuele restjes kun je uiteraard ook uitsteken om te bakken. Leg de uitgesneden vormen netjes op het bakpapier en het bakpapier op een bakplaat. Duw het deeg zoveel mogelijk terug in vorm als het bij het overladen vervormt.
  • Bak de koekstukken tot de randjes net donker beginnen te worden, ongeveer 10 minuten (maar houdt ze in de gaten, want de maat van de koekjes maakt uit voor de baktijd). Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen tot je ze op kunt pakken zonder pijn aan je vingers.
  • Leg je mal (kleuterbouwsteen, kartonnen vierkant, liniaal) op de nog warme koekstukken om te controleren of hun vorm nog klopt. Zijn ze uitgezakt, snijd ze dan met een groot scherp mes bij terwijl ze nog warm zijn. Het loont om hier pietluttig te zijn, want bouwen met scheve koekstukken is lastig. Laat de koekstukken na het bijsnijden helemaal afkoelen.

Maak witte icing

  • Roer in de kom van je mixer de eiwitten met 175 gram poedersuiker glad. Als je benauwd bent voor salmonella, kun je het mengsel in de magnetron verwarmen tot ergens tussen de 70 en 80 graden Celsius. (Mijn thermometer ging stuk, dus ik mikte op de grens van warm en roerei door het ei-suiker mengsel 50 seconden te verwarmen op 850 Watt. Ik had een paar kleine klontjes eiwit, maar zag en proefde daar later niets van terug.) Je kunt ook van die flesjes gepasteuriseerd eiwit gebruiken. Dan is het handig om te weten dat het eiwit van 1 ei ongeveer 30 gram weegt en je dus 60 gram nodig hebt.
  • Meng de rest van de poedersuiker door het eiwitmengsel en klop vervolgens op hoge snelheid tot het eiwit stijve pieken vasthoudt. Lukt dat niet, voeg dan nog wat extra poedersuiker toe. Leg een vochtige theedoek over de kom met icing zodat hij niet uitdroogt.

Bouw je peperkoekhuisje

  • Bouw je peperkoekhuisje op door steeds twee koekstukken aan elkaar te plakken met een ferme laag icing. Smeer één kant van een koekstuk in en druk hem tegen het koekstuk waar het tegenaan moet. Houd even vast zodat de icing wat op kan drogen en ga dan door met het volgende stuk. Bouw de hele onderkant op en maak de laag icing mooi gelijkmatig dik op de hoeken. Laat de onderkant minstens een uur hard worden.
  • Bouw het dak op de onderkant van het huis. Dat doe je ook weer door één kant van een koekstuk in te smeren met icing en op een ander stuk te duwen. Als je een schuin dak van twee vierkanten maakt, is het wel handig om allebei de stukken ingesmeerde randen te geven en die tegen elkaar aan op de onderkant te zetten voordat je de rustpauze inlast om de icing wat harder te laten worden.
  • Laat het opgebouwde huisje een aantal uur of zelfs een nachtje drogen voordat je gaat versieren. (De icing kun je bewaren in de koelkast, in een dichtgeknoopte plastic zak. Als je gaat versieren kun je een puntje van de zak knippen en hem gebruiken als spuitzak.)

Versier je peperkoekhuisje

  • Versier je peperkoekhuisje door er met de icing patronen op te spuiten en snoepjes op te plakken.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.