Go Back
Rauwe en gare naan

Naanbrood recept met volkoren bloem

Luchtig platbrood dat bijna overal lekker bij is. Gebaseerd op een recept van Eef Kookt Zo, maar versimpeld en met een deel volkoren bloem.
Porties 8 naanbroodjes
Keuken Indiaas

Ingrediënten
  

  • 150 gram bloem
  • 150 gram volkoren bloem
  • 1 zakje instant gist
  • ¾ theelepel keukenzout
  • 1 theelepel suiker
  • 125 ml warm water
  • 100 gram Griekse yoghurt

Aan de slag
 

Deeg maken en laten rijzen

  • Meng in de kom van een kneedmachine of andere ruime kom de twee soorten bloem met het zakje gist. Roer het zout en de suiker er doorheen en dan het water en de yoghurt. Als het min of meer een samenhangend deeg geworden is, kneed je het een minuut of tien (met de deeghaak of de hand), tot het een glad, elastisch deeg is. Als het goed gekneed is, kun je het uitrekken tot een dunne lap. Te kort gekneed deeg scheurt uit elkaar als je eraan trekt.
  • Het deeg moet een beetje plakkerig, maar nog wel handelbaar zijn. Voeg eventueel een beetje bloem toe als je het deeg niet van je vingers krijgt, of een beetje water als het helemaal droog is.
  • Giet een paar druppels olie op het deeg, wentel het in de kom zodat het rondom glimt en dek de kom af. Laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume.

Naan bakken

  • Kneed je gerezen deeg nog even door om de meeste lucht eruit te duwen. Verdeel het dan in 8 balletjes. Druppel wat olie op je handpalmen en rol één van de porties deeg ertussen rond. Zo krijgt de hele buitenkant een dun filmpje olie en heb je bij het bakken geen extra olie meer nodig.
  • Druk het balletje plat tot een schijf van een millimeter of drie dik. Je hoeft er geen liniaal bij te halen- mik op een dikte tussen die van een pannenkoek en een pita uit de supermarkt.
  • Laat een koekenpan met dikke bodem en anti-aanbaklaag (of goed zwart gietijzer) heet worden en leg de geoliede schijf erin. Bak tot de onderkant droog is met goudbruine plekjes, draai hem om en bak ook de andere kant gaar. Proef een stukje om te testen of de binnenkant gaar is. (Lekker he? Dat heb jij gemaakt, knapperd.) Zo niet, bak het nog even verder.
  • Leg de naan in een broodmandje of op een bord met een paar velletjes keukenpapier en herhaal met de andere zeven balletjes.
  • Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.