Ga terug
Wit bord met gewokte spinazie

Recept spinazie wokken (met variaties)

Spinazie wokken is lekker, simpel en gezond. Met dit basisrecept + variaties tover je snel lekkere vitamines op tafel. (De hoeveelheden zijn voor 1 persoon, maar vermenigvuldigen is geen probleem.)
Porties 1 persoon
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

 • 250 gram spinazie per persoon baby spinazie, gewone spinazie of wilde spinazie
 • Neutraal smakende olie om te wokken
 • Zout naar smaak

Aan de slag
 

Basisrecept spinazie wokken

 • Als je wilde spinazie gebruikt, zitten er waarschijnlijk nog worteltjes en dikke stelen aan. Snijd de wortels en de grootste stelen eraf en hak de rest van de bladeren grof.
 • Als je gewone of baby spinaze gebruikt, hoef je niet te hakken en kun je gelijk door. Was de spinazie grondig (hierboven leg ik uit hoe je zand tussen je tanden voorkomt) en knijp hem goed uit. Als je een slacentrifuge hebt en de extra afwas aankan, kun je hem daarin droogslingeren. Het geeft niet als er nog een beetje vocht aan de blaadjes hangt, maar spinazie laat zoveel vocht los dat al het water dat je wel kwijt bent mooi meegenomen is.
 • Laat een wok (of andere grote pan) heet worden en giet er een beetje olie in. Laat die heet worden en doe de spinazie in de pan. Misschien past niet alles er in één keer in. Dat geeft niet. Schep gewoon om wat wel past en binnen een paar seconden heb je ruimte om de volgende berg toe te voegen. Strooi er een beetje zout naar smaak over. Schep de spinazie om tot alle blaadjes geslonken zijn.
 • Tijdens het spinazie wokken ontstaat er waarschijnlijk een plasje vocht in je pan. Giet dat vocht één of twee keer tijdens het bakken af. Je gooit dan wat smaak weg, maar als je het niet doet duurt het bakken langer en, belangrijker, gaat de groente er onaantrekkelijk drabbig uitzien.
 • Schep de gare spinazie in een schaal of op borden terwijl je zoveel mogelijk van het kookvocht achterlaat in de wok. Eet.

Variatie: gewokte spinazie met knoflook

 • Er is weinig dat niet lekkerder wordt van knoflook en spinazie uit de wok is geen uitzondering. Voeg aan het basisrecept ongeveer een halve fijngemaakte teen knoflook per persoon toe. Bak die in de hete olie tot hij net geel begint te worden. Doe dan de spinazie in de pan en wok hem gaar zoals in het basisrecept.
  Je kunt de knoflook met een mes fijnhakken en veel roerbak spinazierecepten zouden zeggen dat dat de enige juiste manier is. Maar ik zeg: gebruik je knoflookpers als dat goed voelt. Geperste knoflook verbrandt sneller dan in grotere stukjes gehakte knoflook, maar je moet sowieso uitkijken dat dat niet gebeurt. Sta klaar met een verkoelende hand spinazie om de knoflook te blussen als het nodig is, dan komt het vast goed. Als de pers zorgt dat je wél de moed hebt om verse spinazie klaar te maken, zeg ik: “doen doen doen”.

Variatie: spinazie uit de wok met citroenrasp

 • Citroenrasp frist de gewokte spinazie op en geeft hem een heel lichtzoet randje.Koop een biologische citroen en rasp het gele schilletje met een microplane ofandere fijne rasp boven de gare spinazie. Schep nog een keer goed om voor je despinazie serveert. Ik gebruik de schil van een halve citroen voor tweepersonen; proef of jij misschien meer wilt.

Variatie: roergebakken spinazie met oestersaus en champignons

 • Naast de ingrediënten voor het basisrecept heb je ook nog nodig:
  - 100 gram champignons per persoon
  - halve teen knoflook per persoon
  - 1 eetlepel oestersaus per persoon
 • Snijd de champignons in plakjes. Wok ze gaar en bruin in een beetje olie enzet ze even apart. Veeg je wok (of grote pan) schoon en doe er de olie in. Laathem warm worden, doe er de fijngemaakte knoflook in en bak een paar seconden.Voeg de spinazie toe en schep de blaadjes om tot ze flink geslonken zijn, maarnog niet helemaal gaar. Giet de oestersaus in de pan en ga door met de spinaziebakken tot alle blaadjes klein zijn. Doe de gare champignons er weer bij, schepgoed om en proef. Voeg nog wat meer oestersaus toe als je dat lekker vindt enroerbak het geheel tot het heet is. Schep op en eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.