Go Back
Groene broccolisalade in witte schaal op grijze tafel

Broccolisalade die je echt wilt eten

Een lekker broccoli recept dat elke lunch (of barbecue) chique laat smaken. Gebaseerd op een recept in Cooking for Mr Latte, Amanda Hesser
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 25 min
Porties 3 personen
Keuken Amerikaans

Ingrediƫnten
  

  • 1 stronk broccoli
  • 75 gram spekreepjes
  • flinke eetlepel mayonaise
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • scheutje ciderazijn of andere milde azijn
  • bergje walnoten, grof gehakt
  • handje rozijnen

Aan de slag
 

Broccoli stomen

  • Breng een bodem water aan de kook in een pan waar je een stoommandje en deksel voor hebt. (Of waar je vergiet op past, als je een deksel hebt die daar weer ongeveer op past.) Snijd het wolkige gedeelte van een stronk broccoli in plakken en de plakken in stukjes. Je houdt de steel over- schil hem, halveer hem in de lengte en snijd hem ook in stukjes.
  • Leg de broccoli in een stoommandje (of je vergiet), hang hem boven het kokende water en leg er een deksel op. Stoom totdat de broccoli beetgaar en felgroen is. Hoe lang dat duurt hangt van de grootte van je stukjes groente af, maar 5 minuten is vaak al genoeg. Spoel de broccoli koud af zodat hij niet verder doorgaart en laat hem heel goed uitlekken. Dat gaat handig in een schone theedoek zonder zeepluchtjes.

Dressing maken en salade mengen

  • Bak de spekreepjes tot ze bruin en een beetje knapperig zijn.
  • Meng de mayonaise met de azijn en het fijngesneden sjalotje. Proef of je er meer azijn bij wilt of misschien wat suiker en doe dat. Schep het sausje door je uitgelekte, gestoomde broccoli en meng goed. Doe er de uitgebakken spekjes bij, de walnoten en een handje rozijnen. Meng luchtig zodat de broccoli en andere dingen zich mengen zonder stuk te gaan. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.