Ga terug
ricotta in vergiet

Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken is makkelijk en geeft een zacht romig, fris resultaat. Voor jou geen Galbani meer als je dit eenmaal hebt gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Uitlektijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min
Porties 2 porties
Keuken Italiaans

Ingrediƫnten
  

  • 1 liter volle melk
  • 1 citroen
  • beetje zout

Aan de slag
 

  • Giet de melk in een grote pan en warm hem zachtjes op (zodat hij niet aanbakt). Doe het sap van een halve citroen bij de melk als hij goed heet is. Kook het mengsel even tot het gaat schiften (er drijven dan plots witte klontjes in de vloeistof). Gebeurt er na een paar minuten nog niets? Roer er dan wat extra citroensap duur. Doe dat met kleine scheutjes en stop zodra de melk wel gaat schiften.
    Laat de geschifte melk nog een minuut of vijf doorkoken. Als je een pan met licht geel-groenig vocht en witte klontjes hebt, kan het vuur uit.
    Leg een schone theedoek zonder zeepluchtjes (of een stuk kaasdoek) in een vergiet en schenk de inhoud van de pan erin. Laat even uitlekken tot het meeste vocht verdwenen is. Roer er zout naar smaak door (begin met 1/8 theelepel en proef of je meer wilt) en laat de ricotta nog even staan om verder uit te lekken. Als de ricotta zo stevig is als jij wilt, is hij klaar. (Ik houd van best stevig, dus laat hem een uur staan. Katinka's oma liet de ricotta slechts zo lang staan dat hij afgekoeld was en gebruikte hem dan.)
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.