Ga terug

Zelf paneer maken

Met heel weinig moeite maak je met dit recept zelf frisse, romig-kruimelige kaas voor door je Indiase gerechten.
Voorbereidingstijd 10 min
Uitlektijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 min
Porties 200 gram
Keuken Indiaas

Ingrediƫnten
  

 • 2 liter volle melk
 • 2 citroenen of een flesje citroensap
 • flinke snuf zout

Aan de slag
 

De melk schiften en koken

 • Doe de melk in een grote pan en verhit hem zachtjes (zodat de bodem niet aanbakt). Doe het sap van 1 citroen (ongeveer 2 eetlepels) bij de melk en breng zachtjes aan de kook. Als het goed is, zie je nu klontjes ontstaan in de melk. Gebeurt dat niet, voeg dan in kleine scheutjes meer citroensap toe tot dat wel gebeurt.
  Laat de geschifte melk nog even koken tot je geen nieuwe klontjes meer ziet ontstaan. Zet dan het vuur uit.

De melkmassa uit laten lekken

 • Leg een schone theedoek zonder wasmiddelgeurtjes (of een stuk kaasdoek) in een vergiet. Giet de geschifte melk erover. Spoel de witte klontjes af met koud water. Laat ze even uitlekken en meng het zout erdoor. Begin met een flinke snuf en proef of je meer wilt.
  Til de punten van de theedoek naar elkaar toe en uit de vergiet. Draai de theedoek voorzichtig op zodat je een buideltje creƫert voor de melkklontjes. Blijf doordraaien zodat het buideltje steeds kleiner wordt en de melkmassa uitgewrongen wordt. (Als de theedoek nog te heet is om vast te houden, laat hem dan even in de vergiet liggen tot hij koel genoeg is voor je vingers.)
  Wring de melkmassa zo strak mogelijk uit en leg het theedoekpakketje op een bord. Leg er iets zwaars op (een paar blikken, een vijzel) en zet het geheel een uur of twee weg. Dat kan in de koelkast, maar hoeft niet.
  Pak na een uur of twee de melkmassa uit de theedoek. Tada! Je hebt paneer gemaakt. Gebruik hem meteen of bewaar hem in de koelkast. (Dat kan een paar dagen als je schoon hebt gewerkt, maar de kaas neemt makkelijk smaakjes op uit de koelkast. Ik vind hem vers het lekkerst.)
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.