Ga terug
Zwarte wok met witte blokjes tofu met wat oranje Szechuan saus

Tofu met Szechuan saus (vegetarische ma po tofu)

Maak met dit recept heerlijk pittige tofu met de speciale tinteling van Szechuan peper. Een recept (met kleine aanpassingen) uit De echte Chinese keuken thuis, Fuchsia Dunlop
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min
Porties 3 personen
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • 500 gram tofu
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 lente-uitjes
  • 2 1/2 eetlepel Szechuan chili bean paste
  • 1 eetlepel gefermenteerde zwarte boontjes
  • 2 tenen knoflook
  • ong 3 cm verse gember
  • 100 ml water
  • 2 theelepels aardappelzetmeel (of maizena)
  • 1/2 theelepel Szechuan peperkorrel
  • neutrale olie om te wokken

Aan de slag
 

Bereid je ingrediënten voor

  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm, bestrooi ze met het zout en giet er heet (maar niet kokend) water over. Laat de tofu even staan terwijl je de andere dingen voorbereidt.
    Snijd de lente-uitjes in schuine stukjes. Dunlop zegt dat je alleen het groen moet gebruiken, ik vind het wit er ook lekker in.
  • Doe de sichuan chili bean paste in een bakje.
    Spoel de zwarte bonen af en doe ze in een ander bakje.
    Hak de knoflook heel fijn (niet verder vertellen, maar ik gebruik hiervoor vaak een knoflookpers) en doe hem in een derde kommetje. Rasp de gember erover (of schil hem en hak hem heel fijn).
    Meng het aardappelzetmeel (of de maizena) met 2 eetlepels koud water.
    Maal de Sichuan peperkorrels (in de vijzel of met een kruidenmolen).

Wok de tofu en de saus

  • Zet je vuur aan en laat je wok (of een koekenpan met zware bodem) warm worden. Een wok is hier handig omdat de ingrediënten voor de saus niet heel veel volume hebben. In een wok verzamelen ze zich handig onderin de bolling van de pan. Als je een koekenpan gebruikt, houd dan je sausingrediënten zoveel mogelijk bij elkaar en werk snel zodat ze niet verbranden.
    Giet een flinke scheut neutrale olie in je pan, laat hem warm worden en doe de chili bean paste erbij. Bak tot je olie mooi rood is en heerlijk ruikt.
    Doe de zwarte bonen bij de chili bean paste en bak ze even mee.
    Bak daarna de knoflook en gember mee tot je ze ruikt. Laat de boel niet te heet worden- zacht sissen onttrekt het meeste smaak.
  • Schep de tofu met een schuimspaan uit het zoute water, schud overtollig water eraf en leg hem in de pan. Duw de tofu voorzichtig in de rondte zodat je hem mengt met de saus zonder de blokjes stuk te maken.
    Giet de 100 ml water bij de tofu en meng weer voorzichtig. Breng het vocht aan de kook en laat alles een minuut of 5 pruttelen zodat de tofu de smaakjes op kan nemen.
    Strooi dan de stukjes lente-ui in de pan en duw ze in de saus.
    Roer je zetmeel-water papje goed door en giet er een scheutje van in de pan. Roer voorzichtig tot je saus dikker wordt. Herhaal tot de vloeistof net aan de tofu blijft kleven (gebruik niet meer dan je nodig hebt, anders wordt het plakkerig).
    Doe de tofu in een schaal en bestrooi met de Sichuan peper.
    Eet, bijvoorbeeld met rijst en knapperige groente.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.