Ga terug
Witte schaal met goudbruine courgette pannenkoekjes met een schep tzatziki erop

Courgette pannenkoekjes

Lekker lichte, frisse courgette koekjes met veel kruiden. Gebaseerd op een recept van Nigella Lawson uit Voor altijd zomer.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Porties 2 personen
Keuken Mediterraan

Keukenbenodigdheden

  • Schone theedoek zonder zeepluchtjes

Ingrediƫnten
  

  • 750 gram courgette
  • 6 lente-uitjes
  • 15 gram verse koriander
  • 15 gram verse munt
  • 140 gram bloem
  • Zout en peper
  • 3 eieren
  • Olie om te bakken
  • Limoensap, Griekse yoghurt met wat citroensap of tzatziki voor erbij

Aan de slag
 

Maak het beslag

  • Rasp de courgettes grof. Leg ze op een schone theedoek zonder zeepgeurtjes en laat ze een minuut of twintig uitlekken.
  • Hak de lente-uitjes fijn, net als de koriander (blaadjes en steeltjes) en de blaadjes van de munt.
    Meng de lente-ui en de kruiden met de bloem en royaal peper en zout.
    Klop de eieren los en meng ze rustig door het kruidenmengsel.
  • Wring je courgettesliertjes uit door de theedoek dicht te draaien als een soort snoepje. Draai tot er geen groen vocht meer uitloopt.
    Roer de uitgewrongen sliertjes courgette door je kruiden-bloemmix tot een dik mengsel met wat klonten.

Bak de pannenkoekjes

  • Verwarm een koekenpan met zware bodem (ik ben verliefd op deze). Giet er een scheutje olie in. Bak een grote eetlepel beslag per keer in de olie tot kleine, dikke pannenkoekjes. Druk ze een beetje plat terwijl je bakt, zodat ze makkelijker gaar worden.
    Het kost een minuut of drie per kant om de courgette koekjes goudbruin te krijgen.
    Eet de pannenkoekjes warm of op kamertemperatuur, met iets zuurs erbij. Nigella stelt limoensap voor. Griekse yoghurt met een beetje citroensap en zout werkt ook goed, of tzatziki.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.