Rijstpap met zoet-zoute gebakken appeltjes
Recept voor rijstpap die smaakt als een knuffel in een kom, met spannende gebakken appeltjes. Voor 4 grote of 6 kleinere eters
Bereidingstijd 30 minuten min
- 200 gram dessertrijst
- 1 liter melk
- 4 eetlepels suiker plus meer naar smaak
- 1 theelepel gemalen kaneel plus meer naar smaak
- 15 gram roomboter of een flinke klont, het komt niet zo nauw
- 4 appels geschild en in schijfjes (Elstar is mijn friszure favoriet)
- 3 theelepels witte basterdsuiker
- 2 theelepels miso
- 2 eetlepels blanke hazelnoten geroosterd en grof gehakt
Kook de rijstpap
Doe de rijst, melk en 4 theelepels suiker in een pan met zware bodem. Breng de melk aan het pruttelen, zet het vuur zacht en laat de rijst zachtjes koken tot hij gaar is. Hoe lang dat duurt hangt af van je rijst; de Lassie dessertrijst die ik gebruikte had ruim tien minuten nodig. Roer de kaneel erdoor. Proef (kijk uit voor je tong!) en roer er eventueel meer suiker of kaneel naar smaak door. Laat de pap een beetje afkoelen voordat je hem serveert. Hij wordt dan wat dikker en prettiger om te eten.
Bak de appeltjes
Laat een koekenpan met zware bodem warm worden en smelt de boter erin. Doe de miso erbij en duw en plet die door de pan tot hij min of meer gemengd is met de boter. Een paar klontjes zijn okay, maar grote klonten smaken al snel te heftig.
Doe de appelschijfjes in de pan, meng ze goed door de boter en bak ze tot ze zacht beginnen te worden. Strooi de basterdsuiker erover en bak de appeltjes tot ze goudbruine randjes hebben.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.