Ga terug
Hele tomaten met gebarsten velletjes in wit-oranje soepbasis

Cleopatra’s tomatensoep

Recept voor verse tomatensoep met lekker veel tropische smaak. Recept gebaseerd op Cleopatra's tomato soup in Garden Cookbook, Sarah Raven.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 6 personen
Keuken Zuid Afrikaans

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg rijpe tomaten
  • 2 grote uien gepeld en in kwarten
  • olijfolie
  • zout
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels gember, geraspt
  • bosje verse koriander blaadjes en steeltjes grof gehakt
  • 300 ml tomatensap
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels vissaus

Aan de slag
 

Rooster de tomaten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de tomaten (vel en al) en uien met een beetje olijfolie en zout ongeveer een half uur. Haal ze uit de oven als ze een bruin randje hebben.

Maak de soepbasis

  • Bak ondertussen in een soeppan de knoflook, gember en gesneden koriander tot het heerlijk ruikt en de knoflook zacht is. Giet het tomatensap en de kokosmelk erbij en warm door. Leg een deksel op de pan, zet het vuur uit en laat de smaken intrekken.

Maak de soep af

  • Doe de geroosterde tomaten en uien met eventueel vocht uit het bakblik in je soeppan. Doe er de basterdsuiker en vissaus bij.
    Breng alles aan de kook, zet het vuur zachter en laat met een deksel erop tien minuten zachtjes pruttelen. Zet vervolgens de staafmixer in de pan en laat hem draaien tot de soep min of meer glad is. Er zullen tomatenpitjes en kleine schilletjes ontsnappen aan je mixer, maar die geven je iets om lekker op te kauwen.
  • De soep doorstaat invriezen glorieus, dus doe eventueel het deel dat niet op gaat in de vriezer voor van de winter.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.