Ga terug
Pittige pompoensoep close up

Pompoensoep met Aziatische smaken

Pompoensoep recept waarmee je zelf kunt kiezen hoe pittig je de gezonde pompoensoep maakt. Zelfs zonder pit is hij geurig en heerlijk. Gebaseerd op een recept van Liana Krissoff in Vegetarian for a New Generation
Totale tijd 25 min
Porties 3 personen
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

  • 2 blaadjes djeruk perut citroenblad; te koop in de toko of vervang ze eventueel door nog een stengel citroengras
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 pompoen van ongeveer een kilo
  • ongeveer 200 ml kokosmelk optioneel
  • zout
  • vers limoensap naar smaak citroensap werkt ook
  • 4 takjes verse munt
  • tabasco naar smaak
  • vulling naar keuze zie hierboven voor ideeën

Aan de slag
 

Maak het kookvocht

  • Scheur de djeruk perut blaadjes op een paar plekken in. Kneus de stengel citroengras door er met een bot voorwerp op te slaan (bv de achterkant van je mes). Giet de groentebouillon in de pan, doe de blaadjes en de stengel erbij en verwarm de bouillon tot hij goed heet is.
    Zet dan het vuur uit en laat de bouillon met een deksel erop minstens tien minuten staan om de smaak van het citroengras en de djeruk perut in te laten trekken.

Kook de pompoen

  • Schil ondertussen de pompoen en snijd hem in stukjes.
    Vis na het trekken de djeruk perut en het citroengras uit de pan. Doe de pompoenblokjes erin en breng de bouillon aan de kook.
    Draai het vuur wat lager en laat de pompoen zachtjes koken tot hij gaar is. Hoe lang dat duurt hangt af van de grootte van je blokjes, maar het gaat sneller dan je misschien denkt. Begin na een minuut of tien met de gaarheid controleren.

Maak de soep af

  • Zet het vuur uit als de pompoen gaar is. Voeg de kokosmelk toe, als je die gebruikt.
    Pureer de pompoen met een staafmixer tot gladde soep. Proef, en voeg eventueel wat zout toe als dat nodig is. Roer er het sap van een halve limoen door.

Serveer de soep

  • Zet tabasco en wat limoenparten (of het flesje limoensap, als je dat gebruikt) op tafel. Zet er ook je gekozen vullingen bij.
    Leg in ieder soepbord een tak munt en schep de hete soep erover. Snuif even goed, de geur die loskomt is zó fijn.
    Laat iedereen zijn eigen soep op smaak brengen met tabasco en extra limoensap en er daarna vulling naar keuze in scheppen. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.