Ga terug
Gietijzeren pan met bruine champignon stoofpot

Champignon Bourguignon

Recept voor een knusse vegetarische stoofpot van champignons. Hij smaakt precies als boeuf Bourguignon, maar dan zonder het rund. Een bewerking van een SmittenKitchen recept
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Keuken Frans

Ingrediƫnten
  

  • 800 gram kastanjechampignons
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie verdeeld in 1+1 eetlepels
  • 1 kleine wortel
  • 1 ui
  • 2 dikke takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 225 ml rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml water of groentebouillon
  • 15 gram boter (dit is de tweede portie van 15 gram)
  • 25 gram bloem

Aan de slag
 

Bereid de stoofpot voor

  • Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kwarten (als je erg grote hebt in zessen).
    Bak de paddenstoelen in een grote pan met een zware bodem in een mengsel van 15 gram boter en 1 eetlepel olijfolie tot ze bruin worden, maar nog geen vocht loslaten.
    Haal ze uit de pan en zet ze even weg.
  • Snijd de wortel in kleine blokjes en snipper de ui.
    Doe in de lege pan nog een eetlepel olijfolie en bak er de wortel en de ui in met de takjes tijm en wat zout en peper. Bak tot de groente zacht en een beetje bruin is en doe er dan de knoflook bij. Bak nog even tot je de knoflook ruikt.

Stoof de champignons

  • Giet de rode wijn bij het uimengsel, schraap alle aanbaksels los en zet het vuur hoog om de boel aan de kook te brengen.
    Laat borrelen tot je nog ongeveer de helft van de wijn over hebt. Roer er de tomatenpuree en water (of bouillon) door.
    Doe de champignons weer in de pan, samen met het vocht dat ze misschien hebben losgelaten. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat een minuut of twintig pruttelen tot de champignons heel gaar zijn.

Maak de champignons Bourguignon af

  • Prak 15 gram boter met de bloem tot ze goed gemengd zijn.
    Roer het mengsel door je champignonstoof en laat nog een minuut of tien pruttelen. Als je de saus nog te dun vindt (is bij mij nooit zo), kun je het vuur weer hoog zetten om wat extra vocht te laten verdampen.
    Proef en voeg zout naar smaak toe. Vis de tijmtakjes uit de pan.
  • Eet met tagliatelle, brood of aardappelpuree. Wat gehakte bieslook over je stoof fleurt de boel op.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.