Ga terug
kom tomatencurry met vis

Geurige viscurry

Recept voor viscurry met citroengras waarvoor je de ingrediƫnten altijd op voorraad kunt hebben. Dat is een lekker plan. Gebaseerd op een recept van Chocolate and Zucchini.
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
Keuken Aziatisch

Ingrediƫnten
  

  • scheutje neutrale olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 stengel citroengras sereh
  • stukje gember van ongeveer 3 centimeter geraspt of heel fijn gesneden
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • beetje zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 pak groene groente uit de diepvries naar keuze bv erwtjes, spinazie, boerenkool
  • 600 gram witvisfilet bv schol of koolvis, in blokjes (het mag ook bevroren vis zijn; ontdooi die niet voor gebruik)
  • verse korianderblaadjes fijngesneden
  • citroensap naar smaak

Aan de slag
 

Citroengras snijden

  • Haal de harde buitenste bladeren en ongeveer 1/3 van de bovenkant van je stengel citroengras af. Sla met de achterkant van je mes een paar keer hard over de lengte van de stengel. Hiervan wordt hij wat zachter en makkelijker te snijden. Snijd de rest in zo dun mogelijke ringetjes, gooi het harde kontje weg. (Je kunt citroengras bewaren in de vriezer. Je kunt hem bevroren snijden, hoewel je wat harder zult moeten slaan om de stengel een beetje zacht te maken.)

Saus maken

  • Laat een pan met hoge zijkant en zware bodem warm worden. Doe de olie erin en dan de ui, knoflook, citroengras, gember en een beetje zout. Bak even tot de ui zacht begint te worden en doe de gemalen koriander en komijn erbij. Bak kort, tot je de specerijen ruikt.
  • Doe de tomatenblokjes en kokosmelk in de pan en meng goed. Breng aan het pruttelen en kook een minuut of 5 tot de saus een beetje dikker wordt.

Vis en groente gaar maken

  • Als je bevroren vis gebruikt, doe je de blokken nu in de pan. Nestel ze in de saus en zorg dat ze er helemaal mee bedekt zijn. Laat pruttelen tot de vis helemaal ontdooid is. (Prik er af en toe in om te checken.)
  • Doe de groente in de pan, meng goed en verwarm tot de groente helemaal ontdooid is. Schep af en toe om zodat de boel gelijkmatig warm wordt.
  • Als je verse vis gebruikt, doe je de stukken nu in de pan. Schep voorzichtig om en laat pruttelen tot de vis gaar is. Dat duurt niet lang, dus begin na een paar minuten met testen of de stukjes al makkelijk in vlokken uit elkaar te duwen zijn. (Rustig aan, want het is niet de bedoeling om de stukken kapot te roeren.)
  • Proef de saus en voeg wat zout of citroensap toe als dat nodig is.

Curry opdienen

  • Haal de pan van het vuur. Strooi de verse koriander erover en zet de pan op tafel. Laat iedereen zelf citroensap naar smaak over zijn portie sprenkelen.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.