Begin 's avonds met dit simpele recept voor havermoutpannenkoekjes zodat je 's ochtends alleen nog hoeft te roeren en bakken. (Als je gelijk wilt bakken, gebruik snelkokende havermout. Dan heb je maar 15 minuten rusttijd nodig.) Een recept van Orangette, voor pannenkoekjes met ongeveer de maat van een onderzetter.
200gramhavermoutvlokkeninstant havermout die in 2 minuten gaar is of ouderwetse havermout
500mlkarnmelkof 500 ml melk plus het sap van een halve citroen
250grambloem
1theelepelbaksoda
1theelepelbakpoeder
flinke snuf zout
100gramboter
2eieren
Olie om te bakken
Aan de slag
De avond van te voren
Meng de havermoutvlokken met de karnemelk. (Geen zorgen, de pannenkoekjes worden niet zuur. Ik denk dat het sap er is om het bakpoeder dat je morgen toevoegt aan te zetten tot actie. In ieder geval proef je er na het bakken niets van.) Zet het mengsel in de koelkast.
De morgen dat je wilt eten
Haal de havermout uit de koelkast. Meng in een andere kom de bloem, baksoda, bakpoeder en zout. Smelt 100 gram boter (of een flinke klont, als bijna een half pakje boter je te gortig is) en laat even afkoelen. Meng de eieren en de gesmolten boter door de havermout. Roer er dan het bloemmengsel door- het wordt een heel dik beslag.
Laat een koekenpan warm worden en doe er een beetje neutraal smakende olie in. Schep ongeveer drie eetlepels beslag per pannenkoekje in de pan en bak tot de onderkant mooi goudbruin is en de randjes van de bovenkant beginnen te stollen. Draai de pannenkoekjes om en bak ze nog even tot ook de tweede kant goudbruin is. Herhaal tot het beslag op is. Eet ze zo warm mogelijk met iets zoets- maple syrup, stroop, jam, Nutella.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.