Ga terug
Wit bordje met een bruin broodje met sesamzaad waar dikke plakken tomaat met gebakken ui uit steken

Tempeh burger

Met dit recept zet je een hartige, sappige burger op tafel zonder vlees. Gebaseerd op een recept uit Vegetable Literacy, Deborah Madison
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Porties 4 personen
Keuken Amerikaans

Ingrediƫnten
  

  • 1 blok tempeh ongeveer 400 gram
  • 1 grote ui in halve maantjes gesneden
  • olie om te bakken
  • 1 rijpe tomaat
  • mayonaise
  • ketchup
  • mosterd
  • kimchi optioneel, eventueel te vervangen door augurk en sriracha
  • 4 zachte bruine broodjes
  • 2 plakken extra belegen kaas

Aan de slag
 

Bereid de tempeh en garnering voor

  • Snijd een blok tempeh eerst in de lengte en dan overdwars door de helft zodat je vier plakken hebt. Stoom ze tien minuten in een mandje boven kokend water. Dit maakt een hoop uit voor de smaak, dus sla het niet over.
  • Bak ondertussen de ui in wat olie tot hij zacht en bruin is. Snijd de tomaat in dikke plakken. Zet mayonaise, ketchup en mosterd op tafel en de bruine broodjes. Als je kimchi hebt, zet je die er ook bij. (Augurk en sriracha kan ook.)

Bak de tempeh

  • Als de tempeh gestoomd is zet je een grote koekenpan op het vuur met genoeg olie om de bodem gul te bedekken. Verwarm de olie en bak de tempeh aan twee kanten goudbruin.
    Bedek de tempeh vervolgens met een halve plak extra belegen kaas. Leg een deksel op je pan, draai het vuur uit en laat de tempeh nog even liggen tot de kaas gesmolten is.

Eet

  • Laat iedereen aan tafel zelf een broodje met een plak tempeh versieren met uien, saus en andere smaakmakers.
  • Een broodje tempeh vult trouwens meer dan je zou denken, maar is niet genoeg als avondmaaltijd. Ik eet er graag geroosterde zoete aardappel en komkommer bij.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.