Ga terug
Schaaltje sambal goreng telor

Sambal goreng telor (mijn oma's recept voor pittige eieren)

Recept voor de lekkerste Indische hete eieren (sambal goreng telor). Hier word je onmiddellijk vrolijk van.
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 10 eieren
Keuken indonesisch

Ingrediënten
  

  • 10 eieren
  • 3 rode pepers
  • 7 kemirinoten
  • 4 tenen knoflook
  • beetje suiker
  • 1 theelepel kurkuma poeder (koenjit)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • Scheut olie
  • Zout
  • 400 ml kokosmelk
  • 4 blaadjes limoenblad (djeroek perut)
  • 3 schijfjes gember

Aan de slag
 

Eieren koken en pepermengsel maken

  • Kook de eieren hard op je favoriete manier. De mijne: Water aan de kook brengen. Een gaatje prikken in de stompe kant van het ei. De (kamertemperatuur) eieren in het kokende water laten glijden en ze zeven minuten koken. Afgieten en laten schrikken in koud water. (Ik heb meestal vrij kleine eieren. Grote eieren hebben minstens twee minuten langer nodig om hard te worden.)
  • Snijd de rode pepers fijn, met pitjes en al. Doe ze samen met de kemirinoten en knoflook in een vijzel, strooi er een beetje suiker over. (Door de scherpe suikerkorreltjes krijg je de andere ingrediënten makkelijker fijngestampt.) Pletter, stamp en draai alles tot een pasta. (Of laat een staafmixer of keukenmachine het werk doen.) Roer de kurkuma erdoor.

Saus maken en eieren pruttelen

  • Verwarm een pan met flinke rand en dikke bodem.Kneus het citroengras door met de achterkant van je mes ferme tikken te geven over de hele lengte. Snijd de stengel in drieën.
  • Giet de olie in de warme pan en bak je pepermengsel tot het heerlijk ruikt. Doe er een flinke snuf zout bij. Giet de kokosmelk in de pan, roer en doe de stukken citroengras, schijfjes gember en de limoenblaadjes erbij. Verwarm en laat even pruttelen. Proef. De saus heeft best wat zout nodig. Voeg meer toe als hij wat vlak smaakt en als je het magische zoutpunt hebt bereikt, smaakt hij opeens *poef* geuriger en interessanter dan je voor mogelijk hield.
  • Pel de eieren terwijl de saus pruttelt. Laat ze in de saus glijden, zet het vuur heel laag en verwarm ze een minuut of tien terwijl je ze regelmatig ronddraait of de saus erover schept. Je mikt op eieren die eieren rondom prachtig geel zijn.
  • Je kunt de eieren ook van tevoren maken; hoe langer ze in de saus liggen hoe meer pittige smaak ze opnemen. Warm ze zachtjes op in de saus als je klaar bent om te eten.
  • Eet de eieren warm, als onderdeel van een rijsttafel of als hoofdgerecht bij rijst en groente.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.