Recept voor vegetarische chili sin carne. Feestelijk genoeg voor een groep, troostrijk genoeg voor een grijs weekend. Gebaseerd op een recept van de Amateur Gourmet.
Bak in een grote pan met zware bodem de gesnipperde ui en de blokjes paprika met wat zout en eventueel een fijngesneden jalapeno peper. Je wil dat de groentes zacht worden, maar niet bruin.
Knijp de knoflook uit boven de pan, bak eventjes mee en strooi er dan het chilipoeder, 1 de gemalen korianderzaadjes (het liefst vers geroosterd en gemalen), de gemalen komijn (ook weer het liefst vers geroosterd en gemalen), de chili in adobo en 1 eetlepel gerookt zoet paprikapoeder bij. Bak even mee. Als je de specerijen duidelijk ruikt, giet je de tomatenblokjes in de pan, plus het bier, de wijnazijn en de bonen. Doe er nog wat zout bij en breng de boel aan de kook.
Laat de chili pruttelen en serveer
Zet het vuur laag en laat alles een half uurtje pruttelen tot de chili lekker dik is. Proef of er nog iets bij moet- zout of azijn kunnen allebei een hoop verschil maken. Eet met tortillachips en de Tex-Mex garnering die je lekker vindt.
(De chili is het allerlekkerst al je hem minstens een paar uur van tevoren maakt, maar gelijk eten kan ook.)
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.