Ga terug
Van boven gefotografeerde grijze vijzel vol rode sambal oelek

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken kost weinig tijd en levert een hoop pittig, fris plezier op. Dit is een recept voor een kleine portie zodat je hem altijd lekker vers kunt eten.
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 5 min
Porties 1 klein bakje
Keuken indonesisch

Ingrediƫnten
  

  • 3 rode pepers
  • 1/8 theelepel zout
  • 1/4 theelepel witte azijn

Aan de slag
 

  • Was de pepers en snijd het kroontje eraf. Als je voorzichtig wilt beginnen, snijd je de pepers in de lengte door de helft en schraap je met een theelepel de zaadlijsten en pitjes eruit. Dat maakt ze een stuk minder pittig. Niet bang voor de hitte? Laat de zaadjes en zaadlijsten zitten.
    Snijd de pepers in kleine stukjes en maak ze met het zout fijn in een vijzel of het maalmolentje van een staafmixer. Ga net zo lang door met malen of stampen tot je de sambal fijn genoeg van structuur vindt.
    Roer er dan de azijn door. Proef en voeg eventueel meer zout of azijn toe.
    Eet bij alles dat pit kan gebruiken.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.