Go Back
Kom met blauwe bloemetjes met daarin roomwitte risotto met zachtgroene sliertjes prei, bestrooid met gehakte noten

Preirisotto met garnering die jij lekker vindt

Dit recept voor preirisotto is gebaseerd op een klassieker in Italiaanse kookbijbel De Zilveren Lepel, maar dan uitbundig versierd om er een maaltijd van te maken.
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 35 min
Porties 3 personen
Keuken Italiaans

Ingrediƫnten
  

  • 2 dikke preien of drie dunnere
  • 2 flinke klonten boter ongeveer 30 gram elk
  • 250 gram risottorijst
  • 50 ml witte wijn
  • zout
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas plus meer naar smaak
  • gezouten noten of zalmsnippers ter garnering, kies wat jij lekker vindt

Aan de slag
 

  • Maak twee dikke preien (of drie dunnere) goed schoon. Ik vind het handig om het harde groen weg te snijden, en het harige kontje. Dan snijd ik de prei in de lengte tot de helft in en spoel hem goed af terwijl ik de laagjes uit elkaar duw.
    Snijd de schone prei in dunne ringetjes.
    Smelt een flinke klont boter in een wijde pan met zware bodem. Strooi de preiringetjes in de gesmolten boter en bak rustig tot ze min of meer zacht zijn, maar niet bruin.
    Giet er de risottorijst bij en hussel de prei en de rijst door elkaar. Giet er een paar scheuten witte wijn bij (ongeveer 50 ml; ik gebruik droge vermouth die maandenlang open in de koelkast voor me klaarstaat zonder zuur te worden) en verwarm de boel al roerend tot de wijn bijna helemaal verdampt is.
    Strooi wat zout in de pan, meng goed en giet er ongeveer twee soeplepels water bij. Roer, roer, roer tot de rijst het water bijna helemaal heeft opgenomen.
  • Giet dan de volgende lepel water erbij en roer weer tot de rijst droog lijkt te worden. Hoe meer je roert, hoe romiger de risotto wordt, maar je kunt best even af en toe wat anders doen. Blijf wel in de buurt zodat je pan niet droog kookt.
    Herhaal tot de rijst beetgaar is. Zet het vuur uit. Leg een flinke klont boter op de rijst en rasp er een bergje Parmezaanse kaas over. Leg de deksel even op de pan terwijl je wat gezouten noten hakt, of zalmsnippers wat kleiner snijdt.
    Roer de boter en kaas door de rijst. Zet de pan op tafel met je nootjes of zalmsnippers ernaast en laat iedereen zelf zijn bord versieren.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.