Breng 100 ml water en de wijn met wat zout aan de kook. Leg er de zalmfilet in, zet het vuur laag en laat de zalm een minuut pruttelen. Draai het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de vis tien minuten staan in het hete vocht. Haal hem dan uit de pan en laat helemaal afkoelen. (Dit kan tot een dag van tevoren.)
Maak de rillettes
Maak een soort uiige kruidenboter van de boter door er een klein, fijngesneden sjalotje doorheen te roeren met wat zout en peper, de geraspte schil en ongeveer een theelepel sap van de citroen.
Roer door de boter de mayonnaise, mosterd en kappertjes. Dat lijkt eerst een klonterige bende op te leveren, maar onverstoorbaar roeren lost dat probleem op.
Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en meng ze door het boter-mayonnaise mengsel. Roer er ook de dille en koriander door. Snijd de gepocheerde zalm in stukjes en schep ze voorzichtig door het mengsel. Proef of er nog zout, peper of citroensap door moet. Doe dat eventueel.Et voila, rillettes. Eet met knapperig stokbrood of crackertjes.
De rillettes zijn het lekkerst als je ze minstens een uur of 6 in de koelkast zet om de smaken aan elkaar te laten wennen. Volgens Dorie blijven ze tot 3 dagen lekker.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.