Ga terug
Goudbruin, plat brood met veel scheuren in de korst

Mijn favoriete focaccia

Dit focaccia brood recept levert brood op dat smaakt alsof het uit de oven van een heel getalenteerde Italiaanse oma komt. Recept via Wednesday Chef
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 8 uur
Porties 1 groot brood
Keuken Italiaans

Keukenbenodigdheden

  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 800 gram bloem
  • 1,5 eetlepel zout
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 60 ml olijfolie

Aan de slag
 

Maak het deeg en laat het rijzen

  • Meng de bloem met het zout en de gist.
    Schenk er 850 ml water bij en roer met een grote lepel tot je een plakkerig deeg hebt.
    Giet de olijfolie in een grote bak of kom en schraap het deeg erop. Aan de randen van het deeg verzamelt zich wat olijfolie. Schep die over de hele de bovenkant van het deeg.
    Dek de bak goed af en en zet hem in de koelkast om te laten rijzen- minstens 8 uur en maximaal 2 dagen.

Bak de focaccia

  • Leg bakpapier op een bakplaat. Giet het deeg erop en duw het zoveel mogelijk uit elkaar. Zet de plaat op een warme plaats en laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is. Als het klaar is, is het kamertemperatuur, flink uitgespreid en wat steviger.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
    Duw het deeg gelijkmatig uit over de bakplaat en trommel er kuiltjes in met je vingers. (Luisa legt uit: “alsof je piano speelt”.)
    Als er nog olijfolie aan de zijkanten over is, verspreid je die weer over de bovenkant van het deeg.
    Bak het brood tot het diep goudbruin is, ongeveer 25- 30 minuten. Je wilt echt goed bruin brood, anders is de binnenkant snel te klef. (Het brood op de foto's is eigenlijk net niet donker genoeg.)
    Laat het brood een beetje afkoelen voor je het van de bakplaat haalt en in stukken snijdt. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.