Ga terug
Rode pan met oranje-rode gehaktsaus en een houten spatel

De makkelijkste bolognesesaus (en zó lekker)

Dit bolognese saus recept laat zien dat overheerlijke pasta boglonese helemaal niet veel moeite hoeft te kosten. Gebaseerd op een recept van Ruth Reichl in My Kitchen Year.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Prutteltijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1 wortel, in blokjes optioneel
  • 500 gram saucijzen
  • 1 blik hele tomaten à 400 gram

Aan de slag
 

Maak de saus

  • Begin op tijd. Deze saus is helemaal niet lastig, maar pas na ruim twee uur is hij op z'n lekkerst.
  • Snipper de ui en bak hem zachtjes in de olijfolie in een pan met een zware bodem tot hij glazig wordt. Knijp de knoflook erbij en strooi het paprikapoeder erover. Als je een wortel hebt, kun je hem er in kleine blokjes bij doen. Schep alles om en bak tot de knoflook heerlijk ruikt.
  • Peuter het velletje van de saucijzen door ze in de lengterichting in te snijden en het vel eraf te trekken. Doe het vlees in de pan bij de ui. Bak tot het niet meer rauw ziet.
    Vis de tomaten uit hun blik en bewaar het sap. Doe de tomaten in de pan, plet ze met je bakspatel en hussel ze goed met het worstvlees.
    Bak op vrij hoog vuur tot het vocht vrijwel verdampt is. Giet er dan de helft van het tomatensap uit het blik bij en laat weer pruttelen tot het vocht bijna weg is. Herhaal met het laatste tomatensap.

Laat de saus pruttelen

  • Draai het vuur heel laag en laat het vlees en de tomaten een uur of twee pruttelen.
    Roer af en toe en giet er een klein scheutje water bij als het eruit ziet alsof er dingen zouden kunnen aanbranden.
    Volgens Reichl is de saus het lekkerst als hij zo lang heeft geprutteld dat de uien aan de pan dreigen te plakken, maar zo lang heb ik nooit gewacht. Een mens zou alsnog zenuwachtig worden. Ook zonder plakkende uien is je saus na een uur of twee heerlijk.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.