Ga terug
Chocoladekoekjes op een bord met een potje kokoskaramel en pindas ernaast

Dubbele chocoladekoekjes met kleverige, knapperige vulling

Ik ga eerlijk zijn: deze chocoladekoekjes zijn een een beetje een project. Maar als beloning voor je noeste arbeid krijg je dan ook intens naar chocola smakende koekjes met een zoet-tropische vulling waar je heel blij van wordt. Gebaseerd op recepten van SmittenKitchen en ToDaisys
Bereidingstijd 1 uur
Karameltijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 30 min
Porties 15 dubbele koekjes
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 225 gram roomboter in stukjes
  • 300 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 80 gram cacao
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 50 gram ongezouten geroosterde pinda's
  • zout

Aan de slag
 

Koekjesdeeg maken en laten rusten

  • Roer de bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Doe de boter met de suiker in de kom van een mixer (een KitchenAid of iets soortgelijks; met een handmixer gaat het ook, maar laat je boter dan wel eerst zacht worden).
    Meng een paar minuten op medium-hoge snelheid tot je een romig mengsel hebt. Doe de eieren, vanille en cacao erbij en meng grondig.
  • Zet de mixer op medium en doe terwijl hij draait rustig het bloemmengsel bij het botermengsel. Mix tot je een glad deeg hebt, maar niet langer.
    Stort het deeg op een vel bakpapier, druk het tot een schijf en leg hem minstens een uur in de koelkast.

Kokoskaramel maken

  • Schenk het blikje gecondenseerde kokosmelk in een ovenschaaltje. Zet het schaaltje in een grotere schaal waar het ruim in past en giet in de grotere schaal heet water tot het uitkomt boven het niveau van de kokosmelk. Let op dat je het water niet ín het schaaltje met kokosmelk laat stromen. Kijk, zo:
    Dulce de leche waterbad
  • Dek het schaaltje kokosmelk stevig af met aluminiumfolie en zet het in zijn waterbad in de oven. Zet de oven op 220 graden Celsius en bak tot de kokosmelk goudbruin van kleur is. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.
    Controleer tussendoor een paar keer of de karamel klaar is en of er misschien water in de grote bak moet zodat het waterpeil hoger blijft dan de kokosmelk.

Koekjes uitsteken en bakken

  • Haal het koude deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van een millimeter of vier dik. Dat is wat dikker dan je normaal gesproken doet voor uitsteekkoekjes. Gebruik het bakpapier waar het deeg in zat om op uit te rollen.
  • Steek koekjes uit de lap deeg en leg ze even opzij. Een beetje stapelen kan daarbij geen kwaad, maar als je stapel te hoog wordt, gaan de onderste koekjes aan elkaar kleven.
    Duw de restjes deeg weer bij elkaar, rol ze uit en steek meer koekjes uit. Herhaal tot al je deeg gebruikt is.
  • Je kunt de koekjes bakken nadat je de kokoskaramel uit de oven hebt gehaald. Laat de oven wel eerst afkoelen tot 180 graden.
    Leg de koekjes op het bakpapier op een bakplaat en schuif hem in de oven. Bak ongeveer 8 tot 10 minuten, tot de koekjes een beetje opgebold zijn en stevige randjes hebben.
  • Waarschijnlijk pasten niet al je koekjes op de bakplaat. Laat de eerste lading een paar minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een rekje om helemaal koud te worden. Leg de volgende lading rauwe koekjes op de bakplaat en bak ze.

Koeksandwiches maken

  • Hak de pinda's grof en roer ze door de karamel. Zet het mengsel in de koelkast tot het goed koud is.
  • Zorg dat je koekjes ook op kamertemperatuur zijn voor je gaat stapelen.
  • Neem de helft van je chocoladekoekjes en schep er een flinke dot koude karamel met pinda's op. Spreid uit tot net voor de randjes.
    Strooi een heel klein beetje zout op de karamel.
    Leg de tweede helft van de koekjes op de karamel en druk zachtjes aan. Eet.
  • Goed luchtdicht verpakt zijn de koekjes  de volgende dag nog lekker- misschien zelfs lekkerder omdat ze nog wat plakkeriger zijn.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.