De simpelste wortelsoep is ook de lekkerste, als je het mij vraagt. Zeker als je hem geurig en pittig maakt met een schap Thaise currypasta. Gebaseerd op een recept van 101cookbooks.com
1kilo wortelschoongemaakt en in dikke schijven gesneden
1uigesnipperd
1volle theelepel Thaise curry pasta + meer naar smaak
Zout naar smaak
Genoeg water om de wortel onder te zetten
1citroen of limoen
Garnering en vulling naar smaakbijvoorbeeld: gare zilvervliesrijst, geroosterd amandelschaafsel, fijngesneden koriander (en zie de tekst hierboven voor meer ideeën)
Aan de slag
Maak de soepbasis
Laat een diepe pan met dikke bodem warm worden. Kies er één waar je staafmixer straks doorheen mag- anti-aanbaklaag en emaille worden daar niet blij van. Giet er een scheutje olie in en bak de wortel en ui regelmatig omscheppend tot ze net een beetje zacht beginnen te worden. Schep de curry pasta erbij en meng hem door de groente. Bak tot je de pasta goed ruikt. Strooi wat zout over de groente en giet er dan genoeg water bij om alles ruim onder te zetten.
Leg een deksel op de pan, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de wortel gaar is. Het verschilt behoorlijk hoe lang dat duurt, afhankelijk van je wortels en hoe dik je ze snijdt. Kwestie van regelmatig controleren of je een stukje wortel al kapot kunt duwen met je roerspaan. Minder dan 20 minuten heeft het bij mij nog niet geduurd.
Maak de soep af
Terwijl de wortels koken, bereid je je garnering voor. Verzamelen, snijden, misschien wat opwarmen of bakken.
Als de wortel gaar is, zet je de staafmixer in de pan en pureer je alles zorgvuldig. Ga door tot de soep helemaal glad is. Proef, en voeg naar smaak zout en citroen- of limoensap toe. Wees niet verlegen met dat sap- het kan de smaak echt ophalen.
Schep de soep in vier kommen, roer er de rijst door als je dat wilt en versier met je garnering. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.