Ga terug
Goudbruine schijf deeg met appelschijfjes op bakpapier met karamelspetters

Appelgalette

Een heerlijke, makkelijke versie van appeltaart, die er alleen maar lekkerder uitziet als je een beetje nonchalant werkt. Gebaseerd op een recept van Skye Gyngell in Mijn favoriete ingredienten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 10 punten
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 200 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 60 ml koud water
  • 5 flinke Elstar appels
  • 1 biologische citroen of ½ theelepel kaneel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 15 gram roomboter

Aan de slag
 

Maak het deeg

  • Snijd de 200 gram boter koud in blokjes.
    Meng de bloem met de 1/2 theelepel kristalsuiker en het zout in een grote kom. Doe er een stuk of vier van de blokjes boter bij. Wrijf ze met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel lijkt op grof zand.
    Doe de rest van de boter er dan bij en werk die er ook met je vingertoppen door, tot de grootste stukjes ongeveer zo groot zijn als een M&M. Niet kneden, stukjes boter zijn je vriend als je een brosse bodem wilt.
  • Giet het water in scheutjes bij de boterige bloem. Meng na elk scheutje het water door de bloem. Je doel is een net samenhangend deeg en misschien heb je daar wat meer of wat minder water voor nodig. Vandaar de scheutjes. Als je deeg klaar is, bestaat het uit wat nattere en wat drogere klontjes die net hun neiging kunnen onderdrukken om uit elkaar te vallen. Als je nog los meel ziet, heb je iets meer water nodig. Duw het deeg stevig samen tot een bal, zonder te kneden.
    Kijk, zo zien de fases eruit (vlnr: bloem met alle boter/ heeft nog wat water nodig/ tot een bal gedrukt):
    Drie fotos van bloem met boter
  • Pak de bal in in bakpapier en druk hem plat tot een schijf. Leg de schijf minstens een uur in de koelkast, tot maximaal een dag. Als je het deeg langer van tevoren wilt maken, kun je de in bakpapier verpakte schijf in een stevige plastic zak invriezen. Laat hem in de koelkast ontdooien voor je verder gaat met de volgende stap.

Maak de galette en bak hem

  • Schil de appels en snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve centimeter. Rasp de schil van de citroen boven de 100 gram suiker. Wrijf de schil met je vingers goed door de suiker, tot die lichtgeel is en onweerstaanbaar ruikt. (Of meng de suiker met de kaneel.)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol de schijf na zijn rusttijd uit tot een lap van een paar millimeter dik. Rafelige randjes zijn geen probleem. Als het rollen wat lastig gaat doordat je deegroller laagjes deeg oppikt, kun je een vel bakpapier op het deeg leggen en daar overheen rollen. Dan gaat het uitrollen zo makkelijk dat je moet opletten je bodem niet te dun te maken.
  • Leg je deeglap op een vel bakpapier op een bakplaat. Stort de appelschijfjes op het deeg en maak er een berg van die ongeveer drie centimeter van de buitenrand van het deeg onbedekt laat.
    Plooi de blote deegrand over de rand van je appels en knijp hem hier en daar samen met je vingers om hem op z’n plek te houden. Smelt de laatste 15 gram roomboter en strijk die over de deegrand. Bestrooi de bovenkant van de galette (appels en beboterd deeg) dan gelijkmatig met de citroensuiker (of de kaneelsuiker, als je die maakte).
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de galette tot de korst goudbruin is. Dit kost ongeveer 40 minuten.
    Haal de galette uit de oven en laat hem tenminste 15 minuten afkoelen. Eet warm of op kamertemperatuur.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.