Ga terug
Witte schaal met grote garnalen met goudbruine saus

Gebakken garnalen met knoflook (en een tropisch sausje)

Garnalen bakken geeft niet vaak zoveel plakkerig plezier als bij deze grote garnalen in Vietnamese knoflook-karamelsaus. Gebaseerd op een recept in Vietnamese Food Any Day van Andrea Nguyen.
Totale tijd 20 min
Porties 4 personen
Keuken Vietnamees

Ingrediënten
  

  • 300 gram rauwe, grote garnalen bevroren
  • 300 ml kokoswater
  • 2 theelepels stroop
  • 1,5 eetlepel Aziatische vissaus
  • 1 sjalot in dunne halve maantjes gesneden
  • 3 tenen knoflook in dunne plakjes
  • vers gemalen zwarte peper

Aan de slag
 

Bereid de saus en de garnalen voor

  • Laat de garnalen ontdooien in de koelkast. Dat duurt waarschijnlijk niet langer dan een uur of drie, vier, maar voor de zekerheid haal je ze ’s ochtends uit de vriezer als je ze ’s avonds wilt gebruiken.
  • Meng het kokoswater met de stroop en de vissaus. Proef of je het mengsel lekker zoet-zout vindt. Bij het inkoken wordt de smaak intenser, dus maak het iets flauwer dan je hem uiteindelijk op je bord wilt hebben.
  • Verwarm een koekenpan met zware bodem en giet er een scheutje olie in. Bak de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn. Giet het kokoswatermengsel erbij en breng het aan de kook. Laat het een minuut of 10 bubbelen zonder te roeren, tot het mengsel ingedikt en donkerder is.

Bak de garnalen

  • Dep de ontdooide garnalen grondig droog. Doe ze in de pan bij de goed ingedikte saus. Bak ze al omscheppend tot ze net ondoorzichtig en opgekruld zijn.
    Schep de garnalen uit de pan. Hopelijk blijft de saus inmiddels verleidelijk aan de garnalen kleven.
  • Het kan echter zijn dat de saus niet erg blijft plakken.  Bij het bakken laten de garnalen vocht los dat de saus weer wat verdunt. Als dat net te veel is, blijft de saus gewoon in de pan zitten. Laat het vuur dan nog even hoog staan en kook de saus in tot hij weer dik is. Schep hem dan door de gare garnalen.

Eet

  • Strooi flink wat versgemalen peper over de garnalen voor je ze op tafel zet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.