Chinese pannenkoekjes met lente-ui (de volkoren versie)
Voel je een Chinese keukengod(in) voor verrassend weinig moeite met deze hartige pannenkoekjes met bosui. Gebaseerd op een recept uit Chinese Soul Food, Hsiao-Ching Chou
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
rusttijd 20 minuten min
- 150 gram witte bloem
- 150 gram volkoren bloem
- 200 ml heet water net van de kook af
- 1/2 theelepel zout
- 4 lente-uien
- 1 eetlepel olie plus olie om te bakken
Het deeg maken en laten rusten
Het deeg vullen en rollen
Snijd de lente-uien in heel fijne snippers. Sommige recepten zeggen dat je alleen het groen moet gebruiken omdat de witte stukjes te hard zijn en je deeg kapot trekken. Ik heb liever wat scheurtjes in mn deeg dan zoveel lente-ui niet te gebruiken, maar probeer het eens als het straks bij het rollen niet gaat zoals je wilt.
Verdeel het deeg in vier gelijke stukjes. Neem een stukje en rol het uit tot een lap met een breedte van ongeveer 25 cm. Smeer (met een kwastje, de bolle kant van een lepel of je vingers) een beetje olie over het deeg uit zodat het oppervlak zacht glanst. Strooi een kwart van de fijngesneden lente-ui over het uitgerolde deeg. Vouw aan de onderkant een randje om en rol het deeg voorzichtig, maar zo strak mogelijk, op tot een worstje. Rol de worst vanaf één van z'n korte kantjes op tot een spiraal. Druk de spiraal plat en rol hem uit tot een cirkel met een diameter van een centimeter of twintig. Tada! Je hebt je eerste pannenkoek gevormd. Herhaal nog drie keer. (Leg de pannenkoekjes niet op elkaar terwijl ze wachten tot je klaar bent om te bakken. Met een beetje pech plakken ze aan elkaar en kun je opnieuw beginnen met rollen.)
Het deeg bakken
Verwarm een koekenpan met een dikke bodem tot hij goed warm, maar niet superheet is. Giet er een scheutje olie in (hoe meer, hoe lekkerder, maar in ieder geval genoeg om de bodem van de pan een filmpje vet te geven). Laat de olie warm worden en leg er een pannenkoek in. Bak tot de onderkant droog is, met mooie bruine plekjes. Draai om en bak ook de andere kant tot hij bruine vlekjes heeft.
Herhaal drie keer, elke keer met een nieuw scheutje olie. Snijd de pannenkoeken in vieren. Eet. (Op kamertemperatuur zijn ze ook lekker, maar voor het volle effect eet je ze warm, met knapperige randjes.)
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.