Ga terug
zout en peper tofu

Zout en peper tofu (elegant smakelijk)

Deze pittige tofu bewijst dat tofu heel elegant kan zijn. Gebaseerd op een recept van Fuchsia Dunlop uit De echte Chinese keuken thuis
Totale tijd 20 min
Porties 4 personen
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • 450 gram stevige tofu
  • 1 eetlepel maizena
  • neutrale olie om mee te wokken
  • 1/4 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1/4 theelepel Szechuan peperkorrels
  • 1/4 theelepel grof gemalen zeezout of gewoon zout, maar dan wat minder
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje in dunne halve maantjes gesneden
  • 1/2 rode peper zaadjes en zaadlijsten verwijderd (optioneel)

Aan de slag
 

Zet de tofu en smaakjes klaar

  • Snijd de tofu in kleine blokjes (van ongeveer 2×2 cm). Leg ze op een dubbele laag keukenpapier, dek af met nog een dubbele laag keukenpapier en leg daar een bord bovenop met iets zwaars erop (een paar conservenblikken, een pak suiker, …). Zet de tofu aan de kant terwijl je de rest van het gerecht voorbereidt.
  • Stamp de twee soorten peper grof in een vijzel. Meng de gestampte peper met het zout. Snijd de knoflook fijn en hak de rode peper in fijne ringetjes, als je hem gebruikt.

Bak de tofu

  • Bevrijd de tofu van zijn zware last. Laat een wok heet worden en giet er een flinke scheut olie in. Wacht tot de olie goed heet is en doe dan de tofu erin.
  • Laat de tofublokjes liggen tot hun onderkant goudbruine randjes heeft en schep ze dan om. Bak ze tot tenminste twee kanten mooi goudbruin zijn.
    Schep de gebakken tofu uit de olie op een met keukenpapier bedekte schaal. Giet het grootste deel van de olie in een bakje (die heb je verder niet nodig, maar kun je prima later nog eens gebruiken om iets te bakken) en laat ongeveer 1 eetlepel olie achter in de wok.
  • Bak in de achtergebleven olie de knoflook, sjalot en rode peper tot de knoflook net goudgeel wordt. Doe dan de tofu er weer bij en schep goed om. Strooi het peper en zout mengsel over de tofu, schep weer goed om en proef. Voeg eventueel extra zout of nog wat gestampte peper toe. Eet zo heet mogelijk.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.