Ga terug
Buddha bowl in gras: parelspelt, groente en knapperige tofu in een witte kom

Buddha bowl met het volume op tien

Niet alleen gezond, maar vooral barstensvol smaak, deze Buddha bowl met knapperige tofu en luxe dressing
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 40 min
Porties 4 personen
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 500 gram tofu
  • Zout
  • Neutrale olie
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 tenen knoflook 1 fijngesneden + 1 geraspt of geperst
  • 2 stukjes gember ter grootte van een teen knoflook geraspt
  • 250 gram parelspelt of ander graan naar keuze
  • 2 rode paprika's
  • ½ komkommer
  • 3 lente-uien
  • 50 gram pindakaas
  • 1 eetlepel wijn- of rijstazijn
  • snuf suiker
  • tabasco of sambal naar smaak
  • scheutje zoute sojasaus ongeveer 1 theelepel

Aan de slag
 

Tofu voorbereiden

  • Scheur de tofu met je handen in blokjes van ongeveer 5×5 cm. Door het scheuren krijgen ze een onregelmatig oppervlak en dat is goed voor de knapperigheid.
    Leg een paar vellen keukenpapier op een groot bord en leg hier de tofubrokken op. Bestrooi met een beetje zout, leg nog een paar velletjes keukenpapier op de tofu en dan een groot bord. De tofu wordt nu geplet tussen de twee borden. Daardoor wordt hij droger en hoe droger je tofu, hoe knapperiger hij bakt.
    Laat de tofu minstens tien minuten staan terwijl jij verder gaat met de andere voorbereidingen.

Parelspelt koken

  • Laat een diepe pan met zware bodem warm worden en giet er een scheutje olie in. Bak hierin de gesnipperde sjalot, de fijngesneden teen knoflook en de helft van de geraspte gember eventjes aan.
    Roer de parelspelt er doorheen en giet er genoeg water bij om de korrels ruim onder te zetten. Breng aan de kook en laat zolang pruttelen als de verpakking aangeeft (vaak een minuut of 20).
    Houd de pan in de gaten en giet er nog wat water bij als hij op enig moment droog lijkt te koken. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.
    Proef tegen het einde van de kooktijd of de spelt gaar is. Zo ja, giet hem af. Zo nee, blijf koken en proeven tot hij wel gaar is en giet hem dan af.

Groente voorbereiden

  • Snijd de paprika in grote ruitjes. Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en snijd hem in schuine plakjes. Snijd de lente-ui in dunne plakjes.

Dressing maken

  • Roer de pindakaas los met het geraspt teentje knoflook, de tweede helft geraspte gember, de azijn, suiker en tabasco of sambal naar smaak.
    Giet er ongeveer 75 ml heet water bij en roer stevig tot de pindakaas, smaakjes en water samen saus vormen. Als je net begint met roeren, doet de klonterige massa vermoeden dat dat nooit zal gebeuren. Maar als je onverstoorbaar doorroert, wordt het echt saus.
    Giet er nog wat water bij als je de dressing dunner wilt. Proef. Voeg meer azijn, zout, suiker of pittige saus toe tot de dressing opwekkend en luxe smaakt.

Tofu en paprika bakken

  • Laat een grote koekenpan heet worden en giet er genoeg olie in om de hele bodem met een gul laagje te bedekken. Dat is best een hoop olie, maar je moet wat overhebben voor knapperige tofu. (Bovendien blijft de meeste olie achter in de pan na het bakken.)
    Leg de tofublokken in de olie en bak ze tot ze diep goudbruin zijn.
    Draai ze dan om en bak een andere kant goudbruin. Dikke blokken kun je daarna nog een kaar kantelen en bakken zodat er drie kanten goudbruin zijn. Leg de tofu als hij knapperig is op een bord met droog keukenpapier om uit te lekken.
    Strooi er nog wat zout over terwijl de tofu warm is.
  • Giet de meeste achtergebleven olie uit de pan en doe dan de paprikaruitjes in de hete pan. Bak ze tot ze zacht beginnen te worden en giet er de zoute sojasaus over.
    Bak tot de sojasaus verdampt is en er heerlijk hartige paprika in je pan ligt.

Buddha bowls opmaken

  • Zet vier kommen klaar. Schep in iedere kom een kwart van de gare parelspelt. Verdeel er de paprika, komkommer en knapperige tofu over.
    Giet een ruime lepel dressing over iedere kom (zet de rest op tafel zodat iedereen naar smaak meer kan sprenkelen) en bestrooi met de gehakte lente-ui. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.