Recepten,  Zoet en drankjes

Yoghurtijs maken met verse munt

Zelf yoghurtijs maken is makkelijk en met veel verse munt erdoor heb je voor je het weet een superverfrissend toetje. Goed nieuws: je hebt er niet eens een ijsmachine voor nodig.

Yoghurtijs met verse munt

Muntsiroop in de maak
Muntsiroop in de maak

Muntijs met chocola is misschien wel mijn lievelingsijs. In veel buitenlanden struikel je erover, maar hier zie ik het zelden. Ik heb ook nooit hard gezocht, want ik kan best zonder extra manieren om mijn broeken strak te laten zitten. Maar toen kwam ik een recept tegen van Nigel Slater (één van mijn grootste foodhelden) voor yoghurtijs met verse munt en chocola. Je hebt er geen ijsmachine voor nodig en het barst van de muntsmaak. Mijn broeken hadden er een probleem bij.

Dit ijs stuitert zowat van de verse muntsmaak. Elke keer als ik het mengsel “proefde”, schoten mijn heupen in een klein vreugdedansje. Alsof je gesmolten pepermuntkussentjes eet, maar dan frisser en romiger. Omdat het gemaakt is van yoghurt, kan ik mezelf vertellen dat het nog een gezond toetje is ook. Plus, het is groen! Mijn lijf verdient nog een hapje.

Gelukkig is yoghurtijs maken zonder ijsmachine een makkelijk werkje.

IJs maken zonder ijsmachine

Yoghurtijs maken zonder ijsmachine
De yoghurt is klaar voor de siroop

IJs maken zonder ijsmachine is een mooi klusje voor een zomerdag thuis. Je geeft de yoghurt een smaakje (in dit geval met suiker en veel verse munt), zet hem in de vriezer en roert hem om de paar uur door met een vork. Het lastigste deel is genoeg geduld hebben om op je lekkere toetje te wachten. En om niet te vergeten af en toe je ijs-in-wording te roeren. Maar daar hebben ze kookwekkers voor uitgevonden.

Een ijsrecept zonder ijsmachine wordt nooit zo zacht en luchtig als machinaal gedraaid ijs. Met dit frozen yogurt recept proef je ook nog wel ijskristallen. Maar je maakt het ijs van Griekse yoghurt, die van zichzelf al lekker romig voelt in je mond. Dat gevoel blijft na het bevriezen best goed overeind. Daarnaast heb ik nog een fijn trucje voor je voor extra zacht ijs.

(Een soort van) softijs maken

Zacht yoghurtijs met munt
Oeh, dat is lekker zacht yoghurtijs

Dit wordt zelfs met een truc geen ijs om in een dikke toef in een hoorntje te spuiten. Dat kan alleen een speciale machine. Wat jij wél kan: schepijs maken dat zich wulps in een bakje vlijt en romig over je lippen glijdt. Mooie zaak, toch?

Je hebt hier een staafmixer voor nodig. Een half uurtje voor je het ijs wilt eten, zet je het op het aanrecht om vast wat zachter te worden. Dan zet je er vlak voor het eten je staafmixer in. Hup, op de hoogste stand en stevig aan het werk met die armspieren. Je moet even duwen, maar dan krijg je je staafmixer er heus doorheen. Wat hij in z’n kielzog achterlaat is heerlijk zacht ijs dat je vervolgens moeiteloos in porties schept. Wel snel eten, want het smelt rap.

Geen staafmixer of puf voor een arm-workout? Geen probleem. Ook zonder de staafmixer-truc maak je heel lekker Griekse yoghurt ijs. Wat ik in ieder geval wel aanraad, is om het ijs te eten met verse ananas.

Dit ijs en ananas zijn voor elkaar gemaakt

Ananas in stukjes
Dat is nog eens zonnige ananas

Ananas en munt is geen voor de hand liggende combinatie, maar oh, wat werkt hij goed. Het is al heel lekker om een hand verse munt te vijzelen met suiker en dat over de ananas te strooien. Maar een bol van deze frozen yogurt met blokjes zoete ananas is één van de beste combinaties van ijs met fruit die ik ken.

De combinatie werkt minder goed als je de ananas warm maakt. Ik vond het idee van warme ananas met koud muntijs erg aantrekkelijk, dus heb er behoorlijk mijn best voor gedaan. Maar helaas. Roosteren met honing, met ahornsiroop of zonder extra zoetigheid, het mocht niet baten. Het warme fruit gaat de strijd aan met het ijs en wint hem te snel waardoor je met een mond vol lauwe yoghurt en zuur fruit komt te zitten.

Koude blokjes ananas zijn dus je vriend bij dit geurige ijs. Ook zonder is het trouwens heerlijk. Of met een flink stuk pure chocola (Nigel Slater stelt 60 gram voor) dat je in heel kleine stukjes snijdt en door het ijsmengsel roert als het bijna bevroren is. Dan heb je toch nog munt-chocolade ijs, zo lekker dat het de strakke broek waard is.

Goed, volgens mij is het tijd om zelf yoghurtijs te maken. Eet smakelijk, ijsroerder.

P.S.: Verslingerd aan ijs maken? Dan is het misschien tijd voor een ijsmachine. Ik heb vast voor je uitgezocht hoe je de beste ijsmachine voor jou koopt. Jij hoeft alleen nog maar te lezen, klikken en kopen.

Nog meer fijne toetjes

Frozen yogurt met munt

Yoghurt ijs met verse munt

Een verfrissend toetje op basis van Griekse yoghurt met veel verse munt. Gebaseerd op een recept van Nigel Slater.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 5 uur
Porties 1 liter
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 15 gram verse munt dat is één supermarktbakje
  • 250 ml water
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 650 gram Griekse yoghurt

Aan de slag
 

Muntsiroop maken

  • Doe tweederde van de blaadjes van de munt in een steelpannetje en giet het water erbij. Zet je staafmixer in de pan en laat hem draaien tot alle blaadjes vermorzeld zijn en je water groen is. Doe de suiker erbij en zet het pannetje op het vuur. Verwarm zachtjes terwijl je voortdurend roert om de suiker op te lossen. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Zet de muntsiroop opzij om af te koelen tot kamertemperatuur.

IJsbasis maken en bevriezen

  • Doe de Griekse yoghurt in een bak met deksel die in de vriezer mag. Doe de overgebleven muntblaadjes erbij en pureer even kort met je staafmixer, zodat je yoghurt groengevlekt is. Roer dan de afgekoelde muntsiroop erdoor.
  • Zet de bak met muntyoghurt in de vriezer. Haal hem er na een uur of twee weer uit en roer de ijskristallen goed door de rest van de massa. Begin bij de rand, daar zitten er waarschijnlijk het meest. Zet de bak weer terug en roer een uur later nog eens door. Herhaal dat nog een keer. (Op dit moment roert Nigel Slater er de stukjes pure chocola door. ) Laat het ijs dan helemaal bevriezen.

Het ijs serveren

  • Haal het ijs ongeveer een half uur voor je het wilt eten uit de vriezer, zodat het wat zachter kan worden. Wil je heel zacht ijs, zet dan vlak voor het serveren de staafmixer erin. Het kost even wat spierballenwerk, maar hij kan er echt doorheen. Pureer al het ijs. Schep het zachte ijs in kommetjes. Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Afbeelding op pinterest formaat van glas met bolletjes wit ijs met groene spikkels. Eronder een geel tekstvak met de tekst yoghurtijs maken met frisse munt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score