Recepten,  Zoet en drankjes

Yoghurtijs maken met verse munt (tip: eet ‘t met ananas)

Yoghurtijs met munt en ananas
Yoghurtijs met munt + ananas = het verfrissendste toetje

Zelf yoghurtijs maken is makkelijk en met veel verse munt erdoor heb je voor je het weet een superverfrissend toetje. Om het extra lekker te maken, eet je de frozen yogurt met verse ananas.

Yoghurtijs met verse munt

Muntsiroop in de maak
Muntsiroop in de maak

Muntijs met chocola is misschien wel mijn lievelingsijs. In veel buitenlanden struikel je erover, maar hier zie ik het zelden. Ik heb ook nooit hard gezocht, want ik kan best zonder extra manieren om mijn broeken strak te laten zitten. Maar toen kwam ik een recept tegen van Nigel Slater (één van mijn grootste foodhelden) voor yoghurtijs met verse munt en chocola. Je hebt er geen ijsmachine voor nodig en het barst van de muntsmaak. Mijn broeken hadden er een probleem bij.

Dit ijs stuitert zowat van de verse muntsmaak. Elke keer als ik het mengsel “proefde”, schoten mijn heupen in een klein vreugdedansje. Alsof je gesmolten pepermuntkussentjes eet, maar dan frisser en romiger. Omdat het gemaakt is van yoghurt, kan ik mezelf vertellen dat het nog een gezond toetje is ook. Plus, het is groen! Mijn lijf verdient nog een hapje.

Gelukkig is yoghurtijs maken zonder ijsmachine een makkelijk werkje.

IJs maken zonder ijsmachine

Yoghurtijs maken zonder ijsmachine
De yoghurt is klaar voor de siroop

IJs maken zonder ijsmachine is een mooi klusje voor een zomerdag thuis. Je geeft de yoghurt een smaakje (in dit geval met suiker en veel verse munt), zet hem in de vriezer en roert hem om de paar uur door met een vork. Het lastigste deel is genoeg geduld hebben om op je lekkere toetje te wachten. En om niet te vergeten af en toe je ijs-in-wording te roeren. Maar daar hebben ze kookwekkers voor uitgevonden.

Een ijsrecept zonder ijsmachine wordt nooit zo zacht en luchtig als machinaal gedraaid ijs. Met dit frozen yogurt recept proef je ook echt nog wel ijskristallen. Maar je maakt het ijs van Griekse yoghurt, die van zichzelf al lekker romig voelt in je mond. Dat gevoel blijft na het bevriezen best goed overeind. Daarnaast heb ik nog een fijn trucje voor je voor extra zacht ijs.

(Een soort van) softijs maken

Zacht yoghurtijs met munt
Oeh, dat is lekker zacht yoghurtijs

Dit wordt zelfs met een truc geen ijs om in een dikke toef in een hoorntje te spuiten. Dat kan alleen een speciale machine. Wat jij wél kan: schepijs maken dat zich wulps in een bakje vlijt en romig over je lippen glijdt. Mooie zaak, toch?

Je hebt hier een staafmixer voor nodig. Een half uurtje voor je het ijs wilt eten, zet je het op het aanrecht om vast wat zachter te worden. Dan zet je er vlak voor het eten je staafmixer in. Hup, op de hoogste stand en stevig aan het werk met die armspieren. Je moet even duwen, maar dan krijg je je staafmixer er heus doorheen. Wat hij in z’n kielzog achterlaat is heerlijk zacht ijs dat je vervolgens moeiteloos in porties schept. Wel snel eten, want het smelt rap.

Geen staafmixer of puf voor een arm-workout? Geen probleem. Ook zonder de staafmixer-truc maak je heel lekker Griekse yoghurt ijs. Wat ik in ieder geval wel aanraad, is om het ijs te eten met verse ananas.

Dit ijs en ananas zijn voor elkaar gemaakt

Ananas in stukjes
Dat is nog eens zonnige ananas

Ananas en munt is geen voor de hand liggende combinatie, maar oh, wat werkt hij goed. Het is al heel lekker om een hand verse munt te vijzelen met suiker en dat over de ananas te strooien. Maar een bol van deze frozen yogurt met blokjes zoete ananas is één van de beste combinaties van ijs met fruit die ik ken.

De combinatie werkt minder goed als je de ananas warm maakt. Ik vond het idee van warme ananas met koud muntijs erg aantrekkelijk, dus heb er behoorlijk mijn best voor gedaan. Maar helaas. Roosteren met honing, met ahornsiroop of zonder extra zoetigheid, het mocht niet baten. Het warme fruit gaat de strijd aan met het ijs en wint hem te snel waardoor je met een mond vol lauwe yoghurt en zuur fruit komt te zitten.

Je kunt de ananas wel even roosteren om hem wat zoeter te maken. (Dan laat je hem gewoon weer koud worden voor je hem eet.)

Ananas roosteren

Bakje ananas in de airfryer
Die ananas gaat het warm krijgen

Bij dit ijs vind ik zoeten met ahornsiroop het lekkerst. Sprenkel wat siroop over de stukjes ananas en rooster ze tot de maple syrup een plakkerig laagje is. Dat gaat heel goed in de airfryer: bak de stukjes in een bakje een minuut of 8 op 200 graden Celsius. Of in de gewone oven natuurlijk. Begin dan met 10 minuten op 200 graden en kijk of het fruit nog wat langer nodig heeft.

Hoe je je ananas ook roostert, laat hem afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem bij het ijs geeft.

Ananas snijden

Gesneden ananas
Ananas snijden, dat kan jij

Om ananas te snijden heb je trouwens ook geen ingewikkelde gadgets nodig. Gooi je ananassnijder weg en doe het voortaan zo:

  1. Snijd de kroon en het bovenste kapje van de vrucht. Snijd van de onderkant een plak die ongeveer net zo dik is als het kapje.
  2. Zet de ananas rechtop op zijn blote onderkant. Zet je mes zo op de bovenkant dat hij aan weerszijden van twee naast elkaar liggende “ogen” op de schil van de vrucht staat. Kijk, zo:
Ananas snijden achter de oogjes
Achter de oogjes met je mes

(Op de foto is de ananas eerst in de lengte gehalveerd. Dat was verstrooidheid van mij en werkt niet zo handig. Doe dat dus niet.)

  1. Snijd recht naar beneden een plak van de volle hoogte van de ananas. Als het goed is, zie je nu een stuk gele ananas zonder bruine ringetjes. Nog wel ringetjes? Snijd ze dun weg en maak de volgende plak iets dikker.
  2. Schuif je mes op zodat het over de volgende twee ogen valt en snijd weer een plak van de schil. Ga zo door tot je hele vrucht bloot is.
  3. Snijd de ananas dwars door zijn hart in vier lange parten. Snijd het harde binnenste van iedere punt. Gooi het harde deel weg (daar zit geen smaak aan).
  4. Snijd het zachte, gele vruchtvlees in stukjes.

Tada. Je hebt een ananas gesneden. Knapperd.

Volgens mij is het tijd om zelf yoghurtijs te maken. Eet smakelijk, ijsroerder.

P.S.: Liever een ander toetje? Probeer deze sojapudding met aardbeiensaus eens. Ook erg verfrissend! Of maak je liever chocolademousse van Griekse yoghurt? Als het alleen maar ijs mag zijn (snap ik), dan is het misschien tijd voor een ijsmachine. Ik heb vast even voor je uitgezocht hoe je de beste ijsmachine voor jou koopt.

Recept: yoghurt ijs maken met verse munt

Frozen yogurt met munt
Zie die frozen yogurt zacht smeltend liggen

Gebaseerd op een recept van Nigel Slater

Voor ongeveer 1 liter ijs

15 gram verse munt (dat is één zo’n supermarktbakje)

250 ml water

200 gram fijne kristalsuiker

650 gram Griekse yoghurt

Muntsiroop maken

Doe tweederde van de blaadjes van de munt in een steelpannetje en giet het water erbij. Zet je staafmixer in de pan en laat hem draaien tot alle blaadjes vermorzeld zijn en je water groen is. Doe de suiker erbij en zet het pannetje op het vuur. Verwarm zachtjes terwijl je voortdurend roert om de suiker op te lossen. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Zet de muntsiroop opzij om af te koelen tot kamertemperatuur.

IJsbasis maken en bevriezen

Doe de Griekse yoghurt in een bak met deksel die in de vriezer mag. Doe de overgebleven muntblaadjes erbij en pureer even kort met je staafmixer, zodat je yoghurt groengevlekt is. Roer dan de afgekoelde muntsiroop erdoor.

Zet de bak met muntyoghurt in de vriezer. Haal hem er na een uur of twee weer uit en roer de ijskristallen goed door de rest van de massa. Begin bij de rand, daar zitten er waarschijnlijk het meest. Zet de bak weer terug en roer een uur later nog eens door. Herhaal dat nog een keer. (Op dit moment roert Nigel Slater er 60 gram in stukjes gesneden pure chocola door. Dat is erg lekker, maar ik vind het nóg lekkerder om het ijs later met verse ananas te eten.) Laat het ijs dan helemaal bevriezen.

Het ijs serveren

Haal het ijs ongeveer een half uur voor je het wilt eten uit de vriezer, zodat het wat zachter kan worden. Wil je heel zacht ijs, zet dan vlak voor het serveren de staafmixer erin. Het kost even wat spierballenwerk, maar hij kan er echt doorheen. Pureer al het ijs. Schep het zachte ijs in kommetjes. Eet, met verse ananas als je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *