Brood en snacks,  Recepten,  Vlees en vis

Zalmrillettes, in één keer goed

Glazen schaaltje met wit-roze zalm pureen en gouden vork
Mmmm, zalmrillettes

Heb jij ook mensen in je leven waar je zo vaak over hoort dat het voelt alsof je ze kent, ook al heb je ze nooit ontmoet? Voor mij is Dorie Greenspan zo’n iemand. Dorie (ik mag Dorie zeggen, want dat doet het hele internet) pendelt tussen Parijs en New York, schrijft bejubelde kookboeken en is de uitvinder van World Peace Cookies– koekjes zo lekker dat er wereldvrede zou uitbreken als iedereen er maar elke dag één at. (Zo mijmert het internet.) Elke keer als ze iets nieuws schrijft, ontploft het Amerikaanse kookdeel van het web van enthousiasme.

Op één of andere manier heb ik nog nooit een boek van haar gelezen. Weet niet precies hoe het komt.

Nee, wacht.

Ik weet het wel. Ik ben jaloers. Ik bedoel, las je dat over New York en Parijs? En de kookboeken? En de lekkerste koekjes van de wereld? Toen de geest uit de lamp kwam heeft hij per ongeluk mijn ideale leven bij iemand anders bezorgd. Maar goed, daar kan zij natuurlijk niets aan doen. Ik denk in ieder geval niet dat ze geesten uit flessen naar haar hand kan zetten. Toen ik laatst weer een keer las over een magisch recept van haar, besloot ik dus dat het tijd werd om het uit te nodigen in mijn keuken. (Ja, dat klinkt alsof ik dacht Dorie een grote gunst te verlenen.Mijn hoofd is een vreemde plek, zo blijkt.)

Vorig weekend prakte ik dus twee soorten zalm met lekker veel vettigheid en smaakjes tot Dories zalmrillettes. Vervolgens gebeurde er iets dat ik eigenlijk uit principe vermijd: ik besloot er hier over te schrijven. Dat was niet mijn bedoeling. Ik wil dingen delen die hebben bewezen te werken. Keer op keer, zodat ik weet dat lekkere dingen echt goed zijn en niet een eenmalige toevalstreffer. Maar jee, dit is zo lekker. Romig van de boter en mayonaise, luxueus door twee vormen van zalm. Een fijngesneden sjalotje geeft pit, kappertjes, dille en citroenrasp zorgen voor een vrolijk, spetterend karakter. Yum, yum, YUM.  

En laten we wel wezen: er zijn waarschijnlijk geen omstandigheden waaronder zalm, botervet, sjalot en citroenrasp géén fantastische combinatie vormen. Dus ik vertel je er nu over, zodat je vast kunt beginnen met genieten. Dan doe ik dat de komende weken ook nog een aantal keer. Als ik dan tóch ontdek dat dit ooit niet lekker is, vertel ik het meteen. Deal?

Mooi. Ga heen en prak, drukke mensen.

P.S.: Met sardientjes in blik maak je in een handomdraai ook een verrassend lekkere borrelhap. Liever een warm vishapje? Probeer deze Thaise viskoekjes.

Zalmrillettes

Een bewerking van een recept van Dorie Greenspan

Voor 6 mensen

Breng 100 ml water en 100 ml droge witte wijn met wat zout aan de kook. Leg er een stukje zalmfilet zonder huid van ongeveer 200 gram in, zet het vuur laag en laat de zalm een minuut pruttelen. Draai het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de zalm tien minuten staan in het hete vocht. Haal de vis dan uit de pan en laat hem helemaal afkoelen. (Dit kan tot een dag van tevoren.)

Laat 30 gram roomboter op kamertemperatuur heel zacht worden. Maak er  een soort uiige kruidenboter van door er een klein, fijngesneden sjalotje doorheen te roeren, wat zout en peper, de geraspte schil van 1 bio citroen en ongeveer een theelepel sap van de citroen. 

Maak vervolgens in een ander bakje een saus van 60 ml (4 eetlepels) mayonnaise, 2 eetlepels Zaanse mosterd, 1 eetlepel uitgelekte, fijngehakte kappertjes en een klein kneepje honing. Roer dit door je botermengsel. Dat lijkt eerst een klonterige bende op te leveren, maar onverstoorbaar roeren lost dat probleem op.

Snijd ongeveer 150 gram gerookte zalm (snippers zijn prima) in kleine stukjes en meng ze door het boter-mayonnaise mengsel. Roer er ook 2 eetlepels fijngehakte verse dille door en 1 eetlepel fijngehakte verse koriander. Snijd de gepocheerde zalm in stukjes en schep ze voorzichtig door het mengsel. Proef of er nog zout, peper of citroensap door moet. Et voila, rillettes. Eet met knapperig stokbrood of crackertjes

De rillettes zijn het lekkerst als je ze minstens een uur of 6 in de koelkast zet om de smaken aan elkaar te laten wennen. Volgens Dorie blijven ze tot 3 dagen lekker. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *