Zelf broodjes bakken (omdat je hamburgers het beste verdienen)
Er is niet veel plaats voor zelf broodjes bakken in mijn drukke leven. Met twee koters, een baan en een opstartend bedrijf vind ik andere dingen meestal belangrijker dan deeg kneden. Maar voor deze broodjes maak ik een uitzondering. Zelfgemaakte broodjes hamburger worden er namelijk fantastisch van. Als ik hamburgers eet (een uitzondering sinds ik doordeweeks vegetarisch eet), moet het vlees wel in een echt lekker broodje zitten. Deze licht zoete, rijke, zachte maar stevige broodjes zijn dan wat ik wil.
Dit maakt hamburgerbroodjes onweerstaanbaar (vind ik dan)
Volgens mij moeten de beste broodjes voor hamburgers aan een paar eisen voldoen:
- De broodjes moeten stevig zijn zodat ze niet uit elkaar vallen van een beetje vleessap en saus.
- Naast stevig moeten de hamburgerbroodjes ook zacht zijn. Mijn kaken moeten te hard werken als het broodje voor de hamburger knapperig is.
- Hoewel ik over het algemeen geen fan ben van zoet bij mijn hartige eten, vind ik het bij hamburgers het lekkerst als het broodje hint naar iets zoets.
De broodjes die je bakt met het recept hieronder hebben dat allemaal. En meer.
Broodjes bakken zonder zweet
Broodjes zelf maken is met dit recept namelijk ook nog relatief makkelijk. Ik gebruik er mijn staande mixer voor (een KitchenAid, maar een andere staande mixer is uiteraard ook prima). Daarmee besteed ik het vervelendste deel van witte broodjes bakken (kneden) uit aan een machine: heerlijk! In het fantastische originele recept van SmittenKitchen, kneed je het deeg overigens met de hand dus dat kan ook gewoon.
Verder is zelf broodjes bakken met dit recept vooral een kwestie van een beetje plannen en geduld hebben omdat het deeg twee keer moet rijzen. Okay, je moet ook nog even ingrediënten door elkaar roeren. Maar dit kan jij. Echt. Ik ben geen held met gerezen deeg (platbroodjes zoals chapati zijn meer mijn ding), maar deze broodjes maken is nog nooit mislukt.
Lekkere broodjes maken: de trucs
Het recept hieronder heeft een paar trucjes die de broodjes zo lekker maken:
- Er zit boter in en dat proef je. Ze zijn niet actief boterig, maar smaken duidelijk luxueuzer dan de weekendbollen van de Appie. (Die gebruik ik overigens als ik hamburgers wil en geen puf of tijd heb om deze heerlijke broodjes te bakken. Soms doe je in dit leven wat je moet doen.) Als je chique wilt zijn, kun je het zelfs brioche hamburger broodjes noemen. Ze hebben een beetje dezelfde lichtgele, weelderige vibe als echte brioche.
- Een schep suiker geeft ze net dat verleidelijke tikkie zoet waardoor je hamburger nog fijner hartig lijkt. Ik denk trouwens dat de gist de een flink deel van de suiker opsnackt, want er zit 30 gram suiker in, maar de broodjes hebben slechts een zweem zoetigheid.
- Je voegt bloem toe tot het deeg nog net een klein beetje plakkerig is. Het moet makkelijk van je vingers te trekken zijn, maar niet echt droog. Daardoor blijven de broodjes zacht maar stevig van binnen.
- Om zachte broodjes te bakken, zet je al bij het voorverwarmen een grote schaal water in de oven. Die schaal blijft daar de hele tijd staan dat de broodjes bakken in de oven. Door de stoom blijft het korstje heerlijk zacht. Dat merk je overigens niet als je de broodjes net uit de oven haalt; ze voelen dan licht knapperig. Maar eenmaal afgekoeld heb je heerlijk zachte verse broodjes.
- Oh, ennuh persoonlijk vind ik dat hamburgerbroodjes sesamzaadjes horen te hebben en dat doen deze. Maar je kunt ze natuurlijk weglaten, als je de verkeerde smaak hebt. 😉
Okay, genoeg gekletst over deze heerlijkerds. Tijd voor zelf broodjes maken!
Zelf broodjes bakken: recept
Zelf broodjes bakken (de beste hamburgerbroodjes)
Ingrediënten
- 225 ml warm water
- 50 ml melk
- 7 gram instant gist 1 zakje
- 30 gram suiker
- 400 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 35 gram zachte boter
- 2 eieren losgeklopt
- Eventueel wat extra bloem
- Wat melk om de broodjes te bestrijken
- Sesamzaadjes optioneel
Aan de slag
Ingrediënten mengen
- Meng het warme water, de melk en suiker in een kom en strooi de gist erover. Roer en laat het mengsel ongeveer 5 minuten staan totdat het schuimig wordt. (Eerlijk gezegd denk ik niet dat het met de Nederlandse instant gist nodig is om de gist en de vloeistof te laten bubbelen voor je ze door de bloem roert. Maar het staat in het originele recept en kost geen extra tijd of afwas, dus doe ik het voor de zekerheid altijd.)
- Meng de bloem en het zout in de mengkom van je staande mixer. Wrijf de boter met je vingers door de bloem tot het er kruimelig uit ziet, zonder duidelijke stukjes boter. Giet het gistmengsel en de geklopte eieren in de kom.
Deeg kneden en laten rijzen
- Zet de deeghaak op je staande mixer en zet de mixer aan het werk in je kom. Eerst op middelhoog, tot je een deegmassa in je kom hebt. Daarna laat je hem op de hoogste stand nog een minuut of 7 “kneden” tot het deeg elastisch en nog licht plakkerig is. Je moet het zonder al te veel gedoe van je vingers kunnen krijgen, maar het moet niet droog aanvoelen. Voeg eventueel nog wat bloem toe, met kleine beetjes tegelijk. Te veel bloem = te stevige broodjes.
- Dek de kom met het deeg af met een theedoek en laat het rijzen tot het deeg ongeveer twee keer zoveel plaats inneemt. Dat duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van hoe warm het is op de rijsplek.
- Haal het deeg na het rijzen uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Vorm daar balletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze nog een keer rijzen, tot ze weer ongeveer 2 keer zo groot zijn geworden. Dit duurt 30 minuten tot een uur.
Broodjes afmaken en bakken
- Zet een grote schaal met water in de oven en verwarm hem voor op 200 graden Celsius.
- Bestrijk de bovenkant van de broodjes met wat melk. Strooi er sesamzaadjes overheen als je dat lekker vindt.
- Bak de broodjes in de voorverwarmde oven gedurende 12-15minuten, of totdat ze goudbruin zijn.Haal de broodjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.