Recepten,  Zoet en drankjes

Zelf chai tea maken (zo is hij het allerlekkerst)

Drie koppen chai tea

Chai tea is het fijnste warme drankje met thee en specerijen. Ik vroeg aan Jai (opgegroeid in Londen met Indiase ouders) hoe hij hem maakt en deel hier al zijn tips en trucs met je.

Jai kreeg als kind van zijn moeder elke ochtend zelfgemaakte chai latte. Je kent de zoete, kruidige thee waarschijnlijk als prijzige traktatie uit een koffiebar, maar hij werd er dus letterlijk groot mee. Dat klinkt idyllisch en dat is het ook, want chai latte smaakt een beetje als een kruidige knuffel uit een beker. Goede zaak dus dat Jai zijn recept graag met je deelt.

Ik leerde Jai kennen toen hij nog studeerde in Londen en inmiddels woont hij alweer heel wat jaar in Zuid-Frankrijk. Zonder moeder in de buurt om chai tea latte voor hem te brouwen drinkt hij de romige thee nog maar zelden. Maar als ik hem opzoek en hem lief aankijk, wil hij best de keuken in om voor te doen hoe je hem maakt. Dan blijkt chai latte maken helemaal niet moeilijk, hoewel er natuurlijk een paar trucjes zijn om hem op z’n allerlekkerst te krijgen. Die deel ik hieronder, maar laten we beginnen bij de basis.

Wat is chai latte?

Zakjes thee en specerijen in een pan water

Chai latte (ook wel chai tea, chai tea latte) is kruidige, gezoete thee met melk. Het drankje komt uit India en daar noemen ze het meestal “chai”, wat “thee” betekent. Chai tea of chai thee is dus eigenlijk dubbelop (“thee thee”), maar je hoort het in Nederland veel.

Om de kruidige thee te onderscheiden van de versie met alleen melk en suiker, noemen ze het in India ook wel masala chai. Masala betekent dan zoveel als “specerijenmengsel”. Wat er in dit mengsel zit verschilt, er zijn geen standaard chai kruiden. Kardemom en kaneel komen veel voor, maar ook bijvoorbeeld gember, kruidnagel en zwarte peper.

De Indiase chai die model heeft gestaan voor de chai latte wordt gemaakt van zwarte thee die trekt met specerijen en melk tot het een sterk, romig mengsel is. (Er zijn ook veel oudere versies van masala chai zonder zwarte thee.) Door de melkige thee gaat flink wat suiker, hoewel je thuis natuurlijk zelf kunt bepalen hoeveel suiker je gebruikt bij het chai thee maken. Het uiteindelijke kopje thee is zoet, kruidig en perfect om je halverwege de middag weer vooruit te helpen.

Chai verkopers in India maken graag een spektakel van het inschenken van de thee, door het van grote hoogte in kopjes te laten kletteren. Als je dat goed doet, krijg je daar een fijne schuimkraag van. Ik laat dat graag aan de professionals, want zie de straal kokendhete thee al over mijn hand stromen, in plaats van in een beker.

Zelf chai latte maken doe je zo

Pak suiker boven een pan chai thee

Er zijn een hoop verschillende chai latte kruidenmixen te koop en met een schep honing en een scheut melk maak je daar prima thee mee. (Mijn favoriet is de original chai van Yogi Tea.) Maar als je een minuut of  tien extra hebt, maak je van zakjes zwarte thee en wat specerijen een extra lekkere chai thee latte.

Je begint met het koken van thee met specerijen, gewoon in een pannetje. Als de thee flink donker is voeg je melk toe, die ook weer een tijdje meekookt. Als het mengsel roestbruin en fantastisch geurig is voeg je suiker naar smaak toe en giet je het door een zeefje in bekers. Voila, het is duidelijk echt niet lastig. Jai wil je wel graag wat tips meegeven, zodat je zelfgemaakte easy chai latte op z’n allerbest is.

Tip 1: gebruik de donkerste thee die je kunt vinden

Pan kokende thee

Zwarte thee is de ruggengraat van dit chai recept en voor maximale smaak wil je dat die lekker sterk is. De Engelse melange die we in Nederland meestal drinken is vrij licht en levert een wat bleke chai latte thee op. Als je niets anders hebt, kun je wat extra zakjes gebruiken en de thee extra lang laten trekken. Maar donkerder thee maakt een verschil. Lipton Yellow Label is bijvoorbeeld al een stukje sterker en als je een winkel in de buurt hebt met Engelse thee is dat helemaal mooi. Het hoeft geen bijzondere thee te zijn- delicate smaaknuances krijgen toch een opdoffer van de specerijen en de melk. Gewoon goedkope, extra sterke thee is prima.

Tip 2: wees gul met je specerijen

Chai tea maker
Jai zegt: “Verse specerijen zijn cool”

Een groot deel van het succes van dit chai tea recept zit in de specerijen. Als je de moeite gaat nemen om zelf masala chai latte te maken wil je de specerijen in die masala ook goed proeven natuurlijk. Gebruik dus lekker veel specerijen en zorg dat ze zo vers mogelijk zijn. Ook hier is het weer geen halszaak als de specerijen al een tijdje in je kast liggen, maar verse specerijen geven wel de allerbeste smaak. In ieder geval wil je niet aan de slag met gemalen kaneel, gember, kardemom of kruidnagel. Dit is het moment om de specerijen in hun geheel te gebruiken.

Extra tip van Jai: De verse gember in het chai thee recept kun je in stukjes snijden, of raspen voor een intensere gembersmaak.

Tip 3: blijf bij je pan nadat je de melk hebt toegevoegd

Pan thee met melk die net niet overkookt

Tijdens de eerste stap van het chai maken (het koken van de thee met specerijen) kun je best even iets anders gaan doen. Jais moeder zette de thee bijvoorbeeld altijd op voor ze ’s ochtends haar tanden ging poetsen. Als de melk eenmaal in de pan zit moet je echter in de buurt blijven. Melk kookt snel over en dat is met dit masala chai recept niet anders. Even weglopen kan je komen te staan op een fornuis vol hete melk.

Nou denk je misschien “dan zet ik het vuur gewoon heel zachtjes”, maar dat mag niet van Jai. Voor de echte chai beleving moet de melk namelijk extra geconcentreerd smaken en dat lukt niet met een beetje zachtjes pruttelen. Ga dus op zoek naar het hittepunt waar de melk net echt bubbelt zonder over te koken. Een pan met een dunne bodem kan daarbij helpen, omdat die snel reageert als je de hitte wat hoger of lager draait.

Okay, volgens mij ben je er nu klaar voor. Veel chai tea plezier, zoete theekoker!

P.S.: Liever een koud drankje met pit? Maak eens de lekkerste koud gezette ijskoffie. En een koekje met M&Ms erbij is altijd een goed idee, vind ik.

Kopjes chai tea worden ingeschonken

Chai latte recept

De lekkerste chai latte maak je gewoon zelf met dit makkelijke recept. Het recept is voor twee kopjes, maar kun je zonder problemen vermenigvuldigen voor extra theedrinkers.
Porties 2 kopjes
Keuken Indiaas

Ingrediënten
  

  • 200 ml water
  • 3 zakjes zwarte thee van ongeveer 1,5 gram
  • 5 kardemompeulen
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • paar plakjes verse gember (of ongeveer 2 cm gember, geraspt)
  • 300 ml volle melk
  • suiker naar smaak

Aan de slag
 

  • Breng in een steelpannetje het water aan de kook met de theezakjes en de specerijen. Laat een paar minuten trekken tot het donkere thee is.
  • Giet de melk in het pannetje en breng het mengsel voorzichtig aan de kook. Blijf in de buurt om het vuur snel lager te kunnen draaien als de thee over dreigt te koken. Houdt minstens een paar minuten aan de kook. (Hoe langer, hoe lekkerder.)
  • Giet de thee in twee bekers (door een zeefje, of terwijl je met een vork de theezakjes en specerijen tegenhoudt). Roer er suiker naar smaak door. Drink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *