Recepten,  Brood en snacks

Zelf loempia maken- recept (met geschiedenis)

Zelf loempia maken vraagt even tijd, maar dan heb je ook wat. Knapperig, hartig en supersmaakvol zijn deze goudbruine rolletjes. Eén keertje zelf rollen betekent voor altijd trots zijn dat je het zoveel beter kunt dan die kraam op de markt.

Loempia’s van mijn oma

Deze loempia’s begonnen bij mijn Indische oma. Die was altijd mensen aan het verleiden om aan te schuiven bij het eten en loempia’s helpen als een malle. De vraag “blijf je happen?” beantwoordt iedereen met “ja!” als er goudbruine, knapperige loempia’s op tafel staan.

Het recept heb ik niet van haar (toen ik echt druk werd met koken was ze er niet meer), maar ik weet nog dat ik weleens hielp de bruine staartjes van de taugé te halen. Een vreselijk priegelwerkje, maar het staat zo lekker schoon. Voordat de taugé de loempia ingaat dan, want daarna zie je er niets meer van. (Moet je raden welke stap het niet heeft overleefd in mijn versie.)

Eten deed ik ze als kind niet. Veel te eng, met al die groente. Grappig genoeg eten allebei mijn kinderen ze wel. Ze mopperen over de groente, maar de knapperige velletjes weten ze steeds weer over te halen tot nog één hapje.

Loempia’s van mijn moeder- en haar zus

Mijn eerste smaakherinneringen aan zelfgemaakte loempia’s zijn van oudejaarsavonden als tiener. Mijn moeder kreeg het recept van haar schoonmoeder en maakte ze als middernachtsnack. Na het diner op oudejaarsavond (mijn grote liefde: een hele tafel vol hapjes) dacht ik altijd nooit meer te kunnen eten. Maar een paar uur later ging een verse loempia er toch weer prima in. Yum. (Inmiddels maak ik met Oud en Nieuw liever een makkelijk, hapjesachtig diner dan hard te werken voor een tafel vol echte hapjes. Hier vind je er een Lekker Plan voor, als jij dat ook wilt.)

Mijn moeder gaf het recept door aan haar zus. Die voegde nog wat hartigheid toe, voor loempia’s die de pan bijkans uitspringen van de smaak. Toen ik zelf aan de slag wilde en mijn moeder om het recept vroeg, kreeg ik de versie van mijn tante. “Die is het allerlekkerst.” Ik volg haar versie best trouw, hoewel ik de voorgeschreven rijstvermicelli negeer. Volgens mij voegen de hete fliebertjes alleen een verhoogde kans op verbrande lippen toe, dus ik laat ze er lekker uit.

Zelf loempia maken: zo rol ik

Als ik de loempia’s maak, eten we ze meestal als maaltijd. Dan kun je er namelijk meer van eten. Je zou niet verwachten dat zo’n kort lijstje alledaagse ingrediënten zoiets smakelijks op kan leveren, maar dat doet het wel. Eén is nooit genoeg. Ik zet er dus een salade naast en noem het avondeten. (En kijk vervolgens vergenoegd hoe mijn koters de salade negeren maar toch groente binnenkrijgen.)

Ik moet erbij zeggen dat zelf loempia maken even een werkje is. In m’n eentje ben ik zomaar een uur zoet met vouwen. Van dit recept kunnen we dan wel drie of vier keer eten, dus per maaltijd valt het nog best mee. Als je mensen weet te strikken om mee te vouwen (gezellig hoor, met z’n allen eten knutselen) valt het dan weer erg mee met de tijdsinvestering. “Hee, is die pan nou al leeg?”, vroeg een vriendin laatst. Ze was net zo lekker bezig.

Ook lekker aan de gang? Hieronder vind je het recept, loempiaroller.

P.S.: Wel op zoek naar een lekkere snack, maar niet in de stemming voor het rollen? Bak deze Japanse kipgehaktballetjes eens. En misschien wil je er een glas fruitige, zomerse Pimm’s cup bij?

Recept: loempia’s met gehakt en prei

Loempiavulling op vel

Indische loempia’s

Voor ongeveer 40 loempia’s, afhankelijk van hoe royaal je vult
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 40 stuks
Keuken indonesisch

Ingrediënten
  

  • 600 gram half-om-half gehakt rund en varken
  • Scheutje olie
  • 2 eetlepels oestersaus plus meer naar smaak
  • Zoute sojasaus naar smaak
  • theelepel gemalen koriander plus meer naar smaak
  • 2 flinke tenen knoflook geperst
  • Zout
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 kilo Chinese kool in dunne snippers
  • 4 wortels geraspt
  • 4 preien in dunne ringen
  • 150 gram taugé grofgehakt
  • 1 pak loempiavellen
  • Neutrale olie om te bakken ik gebruik rijstolie; die ruikt een beetje zoetig als hij heet wordt

Aan de slag
 

  • (Mijn oma zou moeten giechelen om die exacte hoeveelheden. Zoals verplicht voor Indische oma’s, deed ze alles op gevoel: een beetje ketjap, flink wat ketoembar, een handje taugé.)

Vlees bakken

  • Laat een grote koekenpan warm worden en giet er wat olie in. Doe het gehakt erbij en breek het met een bakspatel in stukjes.
    Bak tot het meeste roze verdwenen is, doe er dan één geperste teen knoflook en de gemalen koriander bij. Meng goed en bak kort tot je de knoflook ruikt.
    Doe de oestersaus erbij. Bak, goed omscheppend, tot het vlees helemaal gaar is. Proef. Voeg meer koriander of oestersaus toe en misschien een beetje zoute sojasaus tot het mengsel net wat heftiger smaakt dan je normaal zou willen. In de mix met groente en loempiavel blijft de smaak dan overeind zonder te heftig te zijn.
    Schep het vlees in een kom en zet de koekenpan weer op het vuur.

Groente bakken en vulling afmaken

  • Doe nog wat olie in de pan en bak de prei, uien, kool en wortel met de tweede teen geperste knoflook. Tenzij je een heel grote pan hebt, gaat dat waarschijnlijk het makkelijkst als je begint met de ui bakken tot hij net zacht wordt en dan de kool erbij doet en net laat slinken. Daarna meng je de wortel er goed door en dan de prei. Bak al omscheppend tot de prei net zacht is en niet langer, zodat je de boel niet suf bakt.
    Doe er wat sojasaus bij, meng goed. Meng ook de taugé erdoor en bak nog heel even tot de taugé net z’n rauwheid kwijt is. Haal de pan van het vuur. Proef. Ook dit mengsel moet weer wat zouter zijn dan normaal. Voeg eventueel wat zout toe.
  • Doe het vlees bij de groente en meng ze grondig. Laat het mengsel helemaal afkoelen. De vulling wordt steviger bij het afkoelen en dat rolt een stuk makkelijker.
  • Haal de loempiavellen ongeveer een uur voor je wilt gaan rollen uit de vriezer. (Of beter nog: leg ze vast de avond van tevoren in de koelkast zodat ze langzaam kunnen ontdooien.)

Loempia’s rollen

  • Maak een theedoek vochtig, maar niet nat. Knip de verpakking van de loempiavellen helemaal open en peuter het bovenste vel van de stapel. Leg het voor je. Leg de theedoek over de open verpakking zodat de rest van de vellen niet uitdrogen. Zet een klein bakje water klaar.
  • Schep een paar lepels vulling in een streep op je loempiavel, een centimeter of drie boven de onderkant en met een centimeter of vijf afstand tot elke zijkant. Kijk, zo:
    Loempiavulling op vel
  • Je instinct is waarschijnlijk om er lekker veel op te scheppen, maar doe rustig aan. De loempia’s rollen en eten lekkerder als ze wat ruimer in het deeg zitten.
  • Vouw de lege onderste flap stevig over de streep vulling en rol hem een keer om zijn as:
    Loempia vel met vulling los bedekt
  • Sla de zijkanten naar binnen:
    Loempiavel met zijkanten over vulling
  • Zorg de de zijkanten niet terugflappen en rol de loempia verder op:
    Loempia bijna klaar
  • Stop net voor het einde en maak het laatste deegrandje nat met je vinger. Plak het natte randje tegen de loempia en leg hem met de naad naar onder weg. Tada! Je eerste loempia is af. Herhaal nog een keer of 39.
  • Als je alle loempia’s hebt gerold, kun je ze bakken. Of vries in wat je niet nodig hebt. Let bij het invriezen op dat je de loempia’s heel losjes naast elkaar legt en niet strak tegen of zelfs op elkaar. Dan krijg je ze namelijk nog maar moeilijk los later.

Loempia’s bakken

  • Voor het bakken laat je weer een grote koekenpan heet worden. Giet er genoeg olie in om een laagje van een paar millimeter te creëren. Laat de olie goed warm worden. Als je een thermometer hebt, mik je op 180 graden. Ga anders pas bakken als een spetter water in je pan meteen een bolletje wordt en wegsist van de hitte.
  • Leg de loempia’s voorzichtig in de pan (zodat je geen spetters op je handen krijgt) en bak ze tot ze aan de onderkant mooi bruin zijn. Draai ze om en bak ook kant twee bruin. Om verbranding te voorkomen keer ik ze meestal om voordat ze perfect bruin zijn en draai ze dan nog even terug als de andere kant een tijdje gebakken heeft.
  • Bevroren loempia’s bak je rechtstreeks uit de vriezer en hebben wat meer tijd nodig voor ze mooi bruin zijn. Ze spetteren ook meer, dus wees extra voorzichtig met ze in de pan leggen en omdraaien.
  • Leg de gare loempia’s op een bord met keukenpapier om wat overtollig vet op te slurpen en eet ze zo heet mogelijk.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Loempiavel met een schep gehaktvulling erop met daarboven een tekstvak met de woorden zelf loempia maken familierecept

reacties

  • Alice

    Hoi Laura, ziet er super lekker uit. Een vraagje er staat ook 1kg Chinese kool in het lijstje die niet meer in het recept staat. Neem aan dat die bij de groenten gebakken wordt?

    Groetjes van Alice

    • Laura

      Ha Alice, dank voor je reactie! Wat suf, de kool vergeten. Heb m er nu bij gezet- hij gaat inderdaad in de pan met de andere groente. Misschien moet ik toch maar geen receptenredacteur worden… *bloos*

        • Laura

          Dag Aafke, dat zou ik niet doen. De knapperige buitenkant is een flink deel van het plezier en die krijg je in de oven niet. Ik heb wel altijd nog eens het voornemen om te kijken wat er gebeurt als ik ze insmeer met olie en in de airfryer bak. Ik denk dat dat wel eens zou kunnen werken, maar het is er nog niet van gekomen. Mocht jij dat uit willen proberen, dan ben ik benieuwd naar je resultaat!

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score