Zelf naanbrood maken- de volkoren versie

Of je het nou naan of naanbrood noemt, dit luchtige, zachte brood uit India past zó goed bij pittig of kruidig eten. Met het recept dat ik voor je heb is zelf naanbrood maken een eitje- heerlijk en nog half volkoren ook.

Wat is naanbrood?

Naan zijn de luchtige, platte broodkussentjes die je in Indiase restaurants bij je eten bestelt. Dat geldt ook in India zelf, begreep ik hieruit. Naan wordt meestal gebakken in een tandoor-oven en die staat ook in India niet in gewone thuiskeukens. Volgens dat artikel noemen ze naan in India ook vaak “tandoori naan”.

In Nederland gebruiken we regelmatig “naanbrood” in plaats van naan, maar dat is waarschijnlijk letterverspilling. In het Hindi betekent “naan” namelijk zoiets als “brood”. Als je Google translate loslaat op “naan”, komt er overigens “ik ben” uitrollen. Pas als je “nan” typt komt “naan” als Nederlandse vertaling boven- maar nog steeds geen “brood”.

Interessant genoeg krijg je “brood” wel als antwoord als je “roti” laat vertalen. En om de verwarring compleet te maken, wordt “roti” vaak gebruikt als synoniem voor “chapati”- een nog platter Indiaas brood van de bakplaat. Nu heb ik dus honger van al dat nadenken over brood, maar weet ik niet zeker of “naanbrood” hetzelfde is als “broodbrood”.

Maar goed, what’s in a name? Belangrijker is dat naan een plat maar luchtig (want door gist gerezen) brood is, dat heel fijn weg-eet bij pittig of kruidig eten. Én dat jij het zelf kunt bakken, ook als je geen tandoor hebt.

Zelf naanbrood bakken: dat kan jij

Naan hoort dus eigenlijk uit een tandoor te komen. De broodbakker plakt een dunne deegschijf tegen de gloeiendhete zijkant van de ronde oven.  Even later trekt hij er een zachte, luchtige schijf uit met magische schroeiplekjes. Ik at er zo-één uit een tandoor langs de weg in Maleisië en die staat in mijn top 10 van lekkerste dingen ooit.

Maar moet je naanbrood maken dan maar overlaten aan restaurants of anderen met een tandoor? Dat zou zonde zijn. Je kunt namelijk in een goed hete koekenpan ook zelf naan bakken. Die is niet zo verzengend lekker als uit een tandoor, maar wel warm, zacht tussen je tanden en geurig. Ik zeg: naan uit de koekenpan is beter dan geen naan.

Kies voor het bakken een koekenpan die de warmte goed verdeelt en niet aanbakt. Ik zocht uit welke koekenpan je het best kunt kopen. Kun jij je richten op het maken van de lekkerste broodjes.

Groot voordeel van naanbrood zelf maken is dat jij kunt beslissen wat erin gaat. De meeste naanrecepten gebruiken bijvoorbeeld witte bloem, maar hieronder gebruik ik voor de helft volkoren bloem. Daar wordt het brood wat steviger van- en het vult beter. Populair is ook het insmeren van het brood met gesmolten boter of ghee (geklaarde boter). Misschien wil je er wat knoflook door kneden of nigella zaadjes over strooien. Jij bent de baas als je zelf bakt.

Naan bakken is ook lekker simpel. Zelfs als je normaal gesproken een hoop hulp nodig hebt bij het bakken, schat ik je kansen rooskleurig in. Als je kunt kneden en je fornuis aan kunt zetten ben je al een eind namelijk. Plus, zelfgemaakte naan is veel lekkerder dan de afbaknaan uit de supermarkt.

Hoe eet je naan?

Naans zachte vriendelijkheid smaakt goed bij een hoop verschillende gerechten. Volgens de Indian Express is het “the perfect (and necessary) accompaniment to any dish”. Dat lijkt wat overdreven, maar klinkt alweer logischer als je het ziet als handige vervanger van bestek.

Nou ben je wellicht gehecht aan je bestek en heb je de naan niet nodig om eten naar je mond te brengen. Dan is het nuttiger om te weten dat er in noord-India naan bij een bord curry hoort, en geen rijst. Volgens een Amerikaanse Indiër in dit artikel is het overigens meer een zaak van persoonlijkheid: “Actually, it’s a common thing to either be a ‘roti’ person or a ‘rice’ person — so much so that it was one of the things my wife and I discussed very early into dating each other.” (In India heet curry trouwens ook nooit curry, maar dat is weer een heel andere doos van Pandora.)

Hoe dan ook, vast staat dat de combinatie curry en naan heel goed werkt. Lekker soppen en vegen om zelfs het laatste restje geurige goedheid van je bord te krijgen. Maar ook met een sappig stuk kip of pittge kebab gaat naan heel goed samen. Of met een geurig soepje, of naast een vurig visje of… Je snapt het idee.

Goed, genoeg gekletst. Tijd voor het recept voor naanbrood. Eet smakelijk, naanbakkerd.

P.S.: Liever een knapperig brood bakken? Probeer dit makkelijke recept zonder kneden eens.

Andere lekkere broodjes

Rauwe en gare naan

Naanbrood recept met volkoren bloem

Luchtig platbrood dat bijna overal lekker bij is. Gebaseerd op een recept van Eef Kookt Zo, maar versimpeld en met een deel volkoren bloem.
Porties 8 naanbroodjes
Keuken Indiaas

Ingrediënten
  

  • 150 gram bloem
  • 150 gram volkoren bloem
  • 1 zakje instant gist
  • ¾ theelepel keukenzout
  • 1 theelepel suiker
  • 125 ml warm water
  • 100 gram Griekse yoghurt

Aan de slag
 

Deeg maken en laten rijzen

  • Meng in de kom van een kneedmachine of andere ruime kom de twee soorten bloem met het zakje gist. Roer het zout en de suiker er doorheen en dan het water en de yoghurt. Als het min of meer een samenhangend deeg geworden is, kneed je het een minuut of tien (met de deeghaak of de hand), tot het een glad, elastisch deeg is. Als het goed gekneed is, kun je het uitrekken tot een dunne lap. Te kort gekneed deeg scheurt uit elkaar als je eraan trekt.
  • Het deeg moet een beetje plakkerig, maar nog wel handelbaar zijn. Voeg eventueel een beetje bloem toe als je het deeg niet van je vingers krijgt, of een beetje water als het helemaal droog is.
  • Giet een paar druppels olie op het deeg, wentel het in de kom zodat het rondom glimt en dek de kom af. Laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume.

Naan bakken

  • Kneed je gerezen deeg nog even door om de meeste lucht eruit te duwen. Verdeel het dan in 8 balletjes. Druppel wat olie op je handpalmen en rol één van de porties deeg ertussen rond. Zo krijgt de hele buitenkant een dun filmpje olie en heb je bij het bakken geen extra olie meer nodig.
  • Druk het balletje plat tot een schijf van een millimeter of drie dik. Je hoeft er geen liniaal bij te halen- mik op een dikte tussen die van een pannenkoek en een pita uit de supermarkt.
  • Laat een koekenpan met dikke bodem en anti-aanbaklaag (of goed zwart gietijzer) heet worden en leg de geoliede schijf erin. Bak tot de onderkant droog is met goudbruine plekjes, draai hem om en bak ook de andere kant gaar. Proef een stukje om te testen of de binnenkant gaar is. (Lekker he? Dat heb jij gemaakt, knapperd.) Zo niet, bak het nog even verder.
  • Leg de naan in een broodmandje of op een bord met een paar velletjes keukenpapier en herhaal met de andere zeven balletjes.
  • Eet.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Stapel naanbroodjes met bruine bakplekjes. Daaronder de tekst "zelf naan maken, brood recept"

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

  • Jeannet

    Hoi Laura, als jij het zegt, dan ga ik het een keertje maken, ook al ben ik dus niet zo’n bakker en kan ik altijd hulp gebruiken. Leuk om dit eens te maken, dank voor het recept, gr. Jeannet

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score