Zelf ricotta maken

ricotta in vergiet
Ricotta. Die ik zelf maakte. Ah yeah.

Soms word ik heel blij van melk met klontjes erin. Bijvoorbeeld als die melk het beginpunt is van item 12 op mijn Klompenlijst: zelf ricotta maken. In dit jaar dat ik 40 word, doe ik mijn best om 60 avonturen af te strepen op die Klompenlijst-voor-één-jaar (one-year bucket list). En uiteraard schrijf ik over de avonturen. Lees mee over klonterige melk en dromen die even de koelkast in gaan. 

Afgelopen zomer waren we in Italië en liep ik ernstige fantasieën op over het koken van grote lunches voor tafels vol gasten. Je zou denken dat ik na weken zonder sojasaus en tofu eerder zou dromen over noedels en eetstokjes, maar nee. Meer pasta wilde ik, schalen groente verdrinken in olijfolie en er focaccia bij bakken. Tot helemaal niemands verrassing bleek weer eens dat Italiaans eten schier magische krachten van betovering kent.

Eenmaal thuis nodigde ik acht mensen uit om proef te draaien. Dat genas de fantasie vrij snel. “Even komkommer snijden” voor zes kinderen kostte drie keer zoveel tijd als voor die twee van mij. Idem met de aubergine die voor ons gezin zo gepiept is. Twee kilo varkensvlees tot saté toveren? Ik was een uur of anderhalf bezig. Kortom, ik moet eerst maar eens rustig oefenen voor ik verdere uitnodigingen uitvaardig.

Zelf ricotta maken met oma’s recept

Melk en citroen met ricotta
Melk + citroen + koken = ricotta

Om de droom toch een beetje levend te houden, wijdde ik mij aan item 12 op mijn klompenlijst: zelf ricotta maken. Alsof het universum me gehoord had, kreeg ik de dag nadat ik de ricotta op de eetplanning zette een berichtje van Katinka van Ceviche Ceviche. Ze had een lekker recept voor ricotta van haar oma. Of ik interesse had?

En of! Uiteraard staat het internet vol recepten voor ricotta, maar een ricotta recept waar iemand zo enthousiast over is dat ze er spontaan over schrijft? Dat moet extra goed zijn.

Dat moest ik mezelf ook voorhouden toen ik de aanwijzingen las. De eerste stap is een oud pak melk een dag op kamertemperatuur zetten. Dat klonk stiekem als een recept voor bedorven yoghurt, maar ik zette door. Een uur of acht lang dan, want toen was het tijd om aan het avondeten te beginnen. Acht uur lijkt best op 24 uur, toch? Precies. Dus roerde ik citroensap door de melk en zette ‘m op een klein vuurtje. Al snel gebeurde dit:

Pan met waterige melk met witte bonkjes erin

Normaal word ik niet blij van bonkjes in mijn melk, maar dit keer deed ik een klein dansje. Die bonkjes worden namelijk de ricotta. Na een paar minuten zachtjes pruttelen waren het er een hoop en dreven ze samengeklonterd in iets dat op Taksi leek (ken je dat nog?). Gut, dat klinkt niet erg aantrekkelijk. Zo zag het er trouwens ook niet uit.

En toch kwam het goed met mijn ricotta

Ciabatta met zelfgemaakte ricotta en tomaat
Dromen van Italië met een broodje ricotta en geroosterde tomaatjes

Eenmaal uit de pan geschept zagen de brokjes er echter al behoorlijk uit als ricotta. Ik heb natuurlijk geproefd, en het smaakte best lekker. Melkig, beetje korrelig en vooral heel zacht. Van smaak en structuur, dus heb ik de ricotta goed uit laten lekken terwijl ik geroosterde tomaatjes met knoflook en rozemarijn maakte voor erbij.

Na ruim een uur (we aten laat, die avond) had ik een stevige massa in mijn vergiet. Ik kan me zomaar voorstellen dat verse ricotta veel lekkerder kan zijn dan het spul uit een bakje. Alleen: het was flauw. Nadat ik het op m’n brood smeerde ben ik er flink overheen gegaan met de zoutbus en opeens moest ik grijnzen toen ik een hap nam. Volgende keer roer ik het zout er dus al voor het uitlekken doorheen. Dan wordt het vast heel lekker, dus die volgende keer komt er zeker. UPDATE: Zout helpt. Ik roerde zout door het mengsel nadat de ergste nattigheid was uitgelekt. Na nog verder uitlekken had ik vervolgens ricotta met smaak, die toch niet zoutig was. Heerlijk.

P.S.: Voor mijn klompenlijst (lees hier waarom ik het geen bucket list noem) ging ik ook zwemmen in de Noordzee, dronk ik voor het eerst een matcha latte en zag ik een film op het strand.

ricotta in vergiet

Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken is makkelijk en geeft een zacht romig, fris resultaat. Voor jou geen Galbani meer als je dit eenmaal hebt gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Uitlektijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 2 porties
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

  • 1 liter volle melk
  • 1 citroen
  • beetje zout

Aan de slag
 

  • Giet de melk in een grote pan en warm hem zachtjes op (zodat hij niet aanbakt). Doe het sap van een halve citroen bij de melk als hij goed heet is. Kook het mengsel even tot het gaat schiften (er drijven dan plots witte klontjes in de vloeistof). Gebeurt er na een paar minuten nog niets? Roer er dan wat extra citroensap duur. Doe dat met kleine scheutjes en stop zodra de melk wel gaat schiften.
    Laat de geschifte melk nog een minuut of vijf doorkoken. Als je een pan met licht geel-groenig vocht en witte klontjes hebt, kan het vuur uit.
    Leg een schone theedoek zonder zeepluchtjes (of een stuk kaasdoek) in een vergiet en schenk de inhoud van de pan erin. Laat even uitlekken tot het meeste vocht verdwenen is. Roer er zout naar smaak door (begin met 1/8 theelepel en proef of je meer wilt) en laat de ricotta nog even staan om verder uit te lekken. Als de ricotta zo stevig is als jij wilt, is hij klaar. (Ik houd van best stevig, dus laat hem een uur staan. Katinka's oma liet de ricotta slechts zo lang staan dat hij afgekoeld was en gebruikte hem dan.)
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Afbeelding op pinterest formaat van doorgesneden citroen naast pan met melk met daarboven een geel tekstvak met de woorden zelf ricotta maken recept

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score